DPP: Výstava Pražská doprava za 1. světové války v Muzeu MHD

04.08.2024 16:13 | Tisková zpráva

O minulém víkendu uběhlo 110 let od začátku 1. světové války, události, která velmi ovlivnila životy v celé zemi – potažmo v pražské veřejné dopravě. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) připravil k tomuto výročí příležitostnou výstavu na celkem 13 panelech v Muzeu MHD ve střešovické vozovně.

DPP: Výstava Pražská doprava za 1. světové války v Muzeu MHD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

K této doposud poměrně opomíjené události v expozici DPP přináší další nové zajímavosti a podrobnosti. Výstava bude veřejnosti přístupná do neděle 17. 11. 2024.

Jednotlivé panely mapují dobu před válkou, následnou mobilizaci, nákladní dopravu, sanitní a pohřební tramvaje, ženy ve službách Elektrických podniků královského hlavního města Prahy, neboť muži odešli na frontu, běžný život za války, konec války a vznik Československé republiky. Návštěvníci se tak dozvědí více o vozech, které jezdily v době války a jsou součástí sbírky Muzea MHD. Není vynechána ani doprava po válce, přičemž návrat k normálnímu životu trval dlouho. Poprvé také DPP přináší první část seznamu osob, které se z války ke službě v Elektrických podnicích už nevrátily.

„Jsem velice rád, že naše Muzeum MHD žije a není pouze pro úzce zaměřené fanoušky vozidel, ale pro širokou veřejnost a zejména rodiny s dětmi,“ říká Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP – Povrch.

Na výstavě se podíleli kromě vydavatelství Pražské příběhy (Dan Hrubý a Helena Zahrádecká) také Ondřej Láska, Robert Mara a František Prošek, za což jim patří od DPP velké poděkování.

Muzeum MHD je do konce prázdnin přístupné veřejnosti ve středu, v sobotu a v neděli od 9 do 17 hodin. Od září o víkendech a státních svátcích od 9 do 17 hodin. V letošním roce Muzeum MHD navštívilo v návštěvních dnech bezmála 20 tisíc osob. Více o Muzeu MHD a plánovaných akcích je k dispozici ZDE.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) je v České republice největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu. Obsluhuje celkem 3 linky metra, 150 autobusových, 36 tramvajových (27 denních a 9 nočních) a 1 trolejbusovou linku. K 1. lednu 2024 DPP vlastnil 1 185 autobusů, z toho 14 elektrobusů, 146 vlakových souprav metra, 782 tramvajových vozů a 16 trolejbusů. Podnik měl k 1. lednu 2024 v evidenčním stavu celkem 11 225 zaměstnanců, z toho 4 439 řidičů a strojvedoucích MHD. Jediným akcionářem DPP je hlavní město Praha. Více informací o DPP naleznete ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Mezinárodní policejní spolupráce má svůj významný den

16:08 Policie ČR: Mezinárodní policejní spolupráce má svůj významný den

Druhý mezinárodní den policejní spolupráce se uskutečnil v pátek v prostorách Ministerstva zahraničí…