Pavilon A se zahalil do barevného podzimu plného plodin oslavující celoroční práci, hojnost a sklizeň. Výstava připomněla také výročí sametové revoluce. Podzimní Flora Olomouc se konala od 3. do 6. října 2019 a byla doprovázena oblíbenými Zahradnickými trhy, festivalem Olima či projektem Rozkvetlé památky.
Podzimní Flora Olomouc byla spolupořádaná tuzemskými pěstiteli z řad členů Zelinářské unie Čech a Moravy, Ovocnářské unie ČR a Školkařského svazu Ovocnářské unie ČR. Hlavní expozice Zahradní slavnost, z rukou architektonického & design studia mimokolektiv, symbolizovala oslavu podzimního období, kdy čeští zemědělci a zahrádkáři sklízí po své celoroční práci zaslouženou úrodu. Oslava podzimu se prolínala s tématikou absurdního divadla, odkazující na Václava Havla a jeho divadelní hru Zahradní slavnost.
„Expozice Zahradní slavnost se mi náramně líbila a ihned ve mně vzbudila zájem o celkovou myšlenku výstavy. Expozice byla celkově velice obsáhlá nejen exponáty, ale také myšlenkami a propojeností několika idejí. Velice mě potěšil odkaz na Václava Havla a jeho hru Zahradní slavnost, která je pro mě srdcovou záležitostí.“ říká Ing. Klára Franc Vavříková, místopředsedkyně Svazu květinářů a floristů ČR.
I přesto, že hlavní pavilon byl ve znamení podzimních plodin a bohaté úrody, nechyběla zde přehlídka květinových kreací těch nejlepších floristů. Floristická soutěž Pohár podzimní Flory proběhla ve čtvrtek 3. října a soutěžilo se ve dvou disciplínách a kategoriích Junior, Profesionál a Hobby. Soutěžící měli za úkol uvázat „Kytici pro hostitelku“ a dekorovat „Stůl zahradní slavnosti“. “Celkově soutěž hodnotím tak, že to byly velice vyrovnané výkony floristů na vysoké úrovni, to se ukázalo také na všech květinových aranžmá, které mohli návštěvníci obdivovat po celou dobu výstavy v pavilonu A. Zajímavostí letošního Poháru podzimní Flory byl zvýšený počet soutěžících v kategorii hobby, za co jsem velice ráda.“ hodnotí soutěž floristů Ing. Klára Franc Vavříková.
První místo v kategorii hobby získala Vladimíra Zemánková. V kategorii profesionál obdržela první místo Jindřiška Hochwalderová, Květiny Jindřiška. Obě vítězky také obdržely Pohár podzimní Flory. V soutěžní kategorii junior se na prvním místě umístil Adam Hoffer. Pohár v kategorii junior získala Střední škola zahradnická a zemědělská Antonína Emanuela Komerse.
Pavilon A pokračoval dalšími expozicemi v přístavbě v přízemí. Zde pro návštěvníky připravil Český zahrádkářský svaz expozici Zahrádkářské tržiště, pěstitelskou poradnu a vinařské posezení u cimbálu. Společně s Českým svazem ochránců přírody vytvořil Český zahrádkářský svaz Zemskou výstavu ovoce a zeleniny, kde byly představeny různé způsoby zpracování ovoce a zeleniny. Vestibul pavilonu A oslovil všechny nadšené houbaře i odborníky mykologie. Přichystaná byla expozice hub s názvem Houby letošního podzimu a mykologická poradna. V hlavním pavilonu nechyběly opět oblíbené odborné přednášky z oblasti ovocnářství, zelinářství, gastronomie a mykologie.
Včelařské expozice měli možnost návštěvníci zhlédnout již ve dvou předchozích etapách Flory Olomouc. Třetí podzimní expozice s názvem Hanácká včela Českého svazu včelařů byla k vidění v pavilonu G. Expozice představila unikátní včelařské exponáty, ukázky včelích úlů, čmeláčích hnízd a historické vybavení pro včelaření.
Tradiční záležitostí podzimní etapy Flory Olomouc byl festival gastronomie a nápojů Olima. Letos se v galerii pavilonu A a v pavilonu E představily potraviny chráněné značkami Klasa a Regionální potraviny. Ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR, pobočka severní Morava a Slezsko proběhl 24. ročník gastronomické soutěže kuchařů a cukrářů Gastro Olomouc – Olima Cup 2019. „Letošní soutěž se opravdu vydařila a velice nás potěšily pozitivní ohlasy, jak od účastníků soutěže, tak od návštěvníků. Byli jsme také překvapeni z hojné účasti na 1. ročníku soutěže Moravský cukrářský šampionát, kam se přihlásilo 32 účastníků.“ dodává Ing. Václav Forman, předseda Moravské asociace kuchařů a cukrářů.
Součástí Olimy byl rovněž Grand Prix ovocných destilátů Flora košt a soutěž amatérů i profesionálů ve vaření marmelád Flora Džem. Absolutním Championem Flora koštu se stal vzorek slivovice 2018 pana Marka Svozila. Dále komise udělila Cenu Unie destilatérů Pálenici Vaněk ze Stříteže nad Bečvou. První místo soutěže Flora džem kategorie amatér získala Veronika Rauschová za švestkový vánoční džem. V kategorii profesionál pak první místo obdržela Jaroslava Frančíková s džemem hruška s ostružinou.
Vedle bohatých a krásných expozic byla podzimní Flora nabitá také doprovodným programem. Na venkovním pódiu Samba probíhal program s Receptářem. Ze slavných osobností zavítaly na podzimní Floru moderátor Petr Vojnar a herečka Světlana Nálepková. Další kulturní program připravila iniciativa Zaparkuj - oživujeme veřejný prostor. Zejména mladé návštěvníky oslovilo buskingové vystoupení zpěvačky a písničkářky Kristýny Lištiakové a mladé hudebnice Elišky Rohánkové.
Již posedmé doprovodil podzimní Floru Olomouc projekt Rozkvetlé památky, který okrášlil květinami nejznámější památky a historické centrum města Olomouce. Floristickou výzdobu olomouckých pamětihodností může veřejnost obdivovat až do 15. října.
Záštitu nad akcí podzimní Flora Olomouc 2019 převzal primátor statutárního města Olomouce Mgr. Miroslav Žbánek, MPA, hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a ministr zemědělství Ing. Miroslav Toman, CSc.
Základní informace
FLORA OLOMOUC 2019
podzimní etapa
Místo konání:
Výstaviště Flora Olomouc, pavilony A, E, G, H, exteriéry, oranžerie a Smetanovy sady
Podzimní zahradnické trhy 2019
prodejní trhy květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků, zahradnických pomůcek a potřeb
Olima 2019
festival gastronomie a nápojů, soutěže kuchařů a cukrářů, Grand Prix ovocných destilátů Flora Košt, Flora Džem
Rozkvetlé památky
floristická výzdoba olomouckých pamětihodností, 3. – 15. října
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva