Horská služba pátrala ve spolupráci s Policií ČR

25.06.2024 13:04 | Tisková zpráva

Spolupráce se složkami IZS je v mezisezónní době jednou z činností, která Horské záchranáře zaměstnává naplno. „Pátrání je součástí činností Horské služby od jejího založení. Současnost pátracích akcí je spojena s využitím moderních technologií v rámci organizace akce, sběru dat, vytvoření rychlého přehledu o situaci a terénu. Samotné pátrání ale zůstává stále závislé na zkušenostech a odhodlání záchranářů, policistů a dalších osob, které se pohybují v terénu a přispívají svými zkušenostmi,“ okomentoval zapojení HS ČR do pátrání a důležitost spolupráce složek IZS ústřední náčelník HS ČR o.p.s., René Mašín.

Horská služba pátrala ve spolupráci s Policií ČR
Foto: Horská služba
Popisek: Horská služba, logo

Byť by se mohlo zdát, že období mezi sezónami je pro Horskou službu klidnou dobou, opak je pravdou.Velice často se pátracích akcí účastní nejenom profesionální záchranáři, ale také dobrovolní členové Horské služby. Příkladem jsou dvě velké pátrací akce z posledního měsice.

Pátrání v lokalitě Albertamy v Krušných horách

Krušnohorští záchranáři se zúčastnili rozsáhlého pátrání po pohřešované osobě v oblasti Abertam a okolí. Horoslužebníci z Perninku a profesionálové z celých Krušných hor, včetně tří psovodů oblast propátrávali na základě informací, které průběžně dostávali z velení Policie ČR. Dva a půl dne pátrání nepřinesly bohužel navzdory enormnímu nasazení všech účastníků žádoucí výsledek. Součinnost složek Policie ČR, HZS, HS ČR a podpora letecké služby Policie ČR, která nasadila do pátrání vrtulník, je ukázkou spolupráce, ve které má Horská služba své pevně dané místo. Na akci se vystřídalo více než pět desítek záchranářů Horské služby s širokým zábarem techniky - terénní auta, čtyřkolky, šestikolky a další.

Pátrání v oblasti Bílého potoka v Jizerských horách

Zde se pátrání odehrávalo v oblasti Frýdlantského cimbuří, Bílého potoka a přilehlých lokalit. Pátrání po muži středního věku zaměstnalo po dva dny tři desítky místních záchranářů. Na základě informací z policejního dispečinku akce propátrávali, ve spolupráci s policisty a hasiči, náročný skalní a zalesněný terén s množstvím temných zákoutí a nepřístupných prostor. Vozidla, čtyřkolky, vrtulník a drony - to vše by viděli v intenzivní činnosti návštěvníci severního cípu Jizerských hor v rozmezí více než 24 hodin.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

Myslíte, že u Ústavního soudu uspějete?

Dobrý den, myslíte, že máte šanci uspět u ÚS se zrušením ustanovení konsolidačního balíčku? Zatím soud žádné obdobné stížnosti nevyhověl. A nezkoušelo už stížnost podat ANO? Na co při stížnosti spoléháte ?Co přesně vlastně chcete zrušit? A kde najdu seznam těch, co návrh také podepsali? Vidím, že od...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: O stavbě Šantovka Tower bude podruhé rozhodovat Nejvyšší správní soud

19:02 Ombudsman: O stavbě Šantovka Tower bude podruhé rozhodovat Nejvyšší správní soud

Veřejný ochránce práv napadl u Nejvyššího správního soudu (NSS) usnesení olomouckého krajského soudu…