Kongresové centrum Praha ušetřilo na energiích díky ČEZ ESCO už čtvrt miliardy

21.10.2024 11:49 | Tisková zpráva

Energeticky úsporný projekt, který v Kongresovém centru Praha (KCP) běží od roku 2016, snížil jeho náklady na energie už o 244 milionů korun. Jen za posledních dvanáct měsíců činí úspora 35 milionů korun, o deset milionů více než garantovaná částka. Projekt má na starosti společnost ENESA z holdingu ČEZ ESCO.

Kongresové centrum Praha ušetřilo na energiích díky ČEZ ESCO už čtvrt miliardy
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Samozřejmě nás těší nižší náklady na energie, stejně důležitý je pro nás ale i zodpovědný přístup k životnímu prostředí, který je dnes v konferenčním byznysu samozřejmostí. Kongresové centrum Praha díky EPC projektu dosud vykázalo snížení emisí skleníkových plynů o 83 000 tun, což nám dává v silně konkurenčním prostředí konferenčního byznysu velkou výhodu. Jen díky inovacím jsme schopni se udržet v pozici oblíbené kongresové destinace na nejvyšší evropské úrovni,“ říká Lenka Žlebková, generální ředitelka Kongresového centra Praha.

„Kongresové centrum je ikonickou stavbou Prahy, která ale vyrostla v době, kdy se na úspory a životní prostředí tolik nemyslelo. Ve spojení s tím, že se jedná o unikátní multifunkční objekt, byl EPC projekt o to větší výzvou. Mám proto velkou radost, že se podařilo dosáhnout garantované úspory, a ještě ji o mnoho překonat. Dokázali jsme, že EPC umíme i v historických i takto rozlehlých objektech a budeme moc rádi za další podobné projekty v dalších letech,“ dodává generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Úspory nastartovala modernizace technologií budovy v roce 2015. Skutečně dosažené úspory již tradičně garantované úspory převyšují. Z nadúspor Kongresové centrum Praha v minulosti realizovalo například zateplení střech nebo renovaci historických svítidel, kterými je tento objekt vyhlášený.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 14528 lidí

„V současné době je vyměněno už více než 11 000 svítidel a letos chceme měnit více než tisícovku dalších, abychom zajistili co největší světelný komfort zaměstnanců i návštěvníků. Z našeho pohledu je projekt mimořádný svojí technickou komplexností a také nadstandardní kvalitou spolupráce i nasazením vedení a pracovníků Kongresového centra Praha. To je také hlavním důvodem, proč EPC vykazuje tak dobré výsledky,“ říká Pavol Fraňo, generální ředitel společnosti ENESA.

Energetické služby se zárukou úspor (z angl. Energy Performance Contracting, zkráceně EPC) zahrnují návrh úsporných opatření, přípravu, realizaci a příp. zajištění financování projektu vedoucí k úsporám spotřeby energie budov. Veškerá rizika projektu nese poskytovatel a v případě, že úspor není dosaženo dle předem stanoveného modelu, hradí rozdíl. Nedílnou součástí EPC je důsledný energetický management. Investice do projektu metodou EPC mají obvykle návratnost 6 až 12 let.

Energeticky úsporné projekty řešené metodou EPC jen loni ušetřily v ČR náklady na energie v hodnotě 407 milionů korun (v referenčních cenách jednotlivých projektů). Od roku 1994, kdy byly v ČR realizovány první projekty tohoto typu, se podařilo ušetřit elektřinu, plyn, teplo či vodu za celkem 6,7 mld. korun.

Kongresové centrum Praha je jedním z největších kongresových center v České republice, které nabízí 70 sálů a salónků pro konání akcí od malých konferencí po velké kongresy včetně vybavení na nejvyšší technické úrovni. Výhodou je výborná dopravní dostupnost do blízkého centra města, díky kterému disponuje krásným výhledem na historickou Prahu. Jeho součástí je i Business Centre Vyšehrad a čtyřhvězdičkový hotel Holiday Inn Prague s kapacitou 254 pokojů. KCP získalo již počtvrté prestižní ocenění Superbrands a certifikát EKO Gold za čerpání energie z obnovitelných zdrojů. Více informací je k dispozici ZDE.

ENESA je zkušeným a úspěšným dodavatelem energetických staveb a lídrem na trhu poskytovatelů energetických služeb se zárukou úspor. Jen v loňském roce ušetřila svým zákazníkům energii za více než 400 mil. korun (v cenách 2023). Od roku 2005 realizovala celkem 64 EPC projektů, které byly oceněny v řadě soutěží: Chytré město 2021 (Dětská léčebna se speleoterapií v Ostrově u Macochy), Chytré město 2020 (EPC projekt v ČVUT), Český energetický a ekologický projekt 2019 (EPC v Kongresovém centru Praha), Výjimečný EPC projekt 2019 (město Písek) a Nejlepší evropský projekt energetických služeb 2014 (EPC v jihlavské nemocnici). EPC projekty společnosti ENESA snížily uhlíkovou stopu v celkem 526 objektech či areálech o 383 000 tun CO2.ENESA je zakládajícím členem Asociace poskytovatelů energetických služeb, které také předsedá. Od prosince 2015 je součástí ČEZ ESCO. Více o ENESA, a.s., najdete ZDE.

ČEZ ESCO (Energy Service Company) je dceřiná společnost ČEZ, která se zaměřuje na služby související s moderní energetikou, dekarbonizací a snižováním klimatické stopy pro průmyslové zákazníky, obce a instituce. Jde například o energetické audity a energetické poradenství, výstavbu a provoz kogeneračních jednotek, zavádění systémů měření, renovaci teplárenských soustav a instalaci fotovoltaických elektráren. ČEZ ESCO je také dodavatelem služeb, souvisejících s veřejnou a firemní elektromobilitou. Zajišťuje i dodávky elektřiny, plynu a tepla, výkup elektřiny, obchodování s emisními povolenkami, provoz energetických zařízení a jejich servis. Má cca 2 000 zaměstnanců. Mezi jeho dceřiné společnosti patří AirPlus, AZ KLIMA, CAPEXUS, ČEZ Energetické služby, ČEZ Energo, Domat Control System, ENESA, EP Rožnov, HORMEN, KART nebo ŠKO-ENERGO. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jan Grulich byl položen dotaz

Dospělí si budou moci legálně koupit lehké drogy

Ale to přeci mohli vždy nebo myslíte, že třeba alkohol není droga? A proč jinak přistupovat k HHC ale i třeba THC?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Na pravou míru: Pozor na zbytečné platby poradcům – služby ČSSZ jsou zdarma

13:21 Na pravou míru: Pozor na zbytečné platby poradcům – služby ČSSZ jsou zdarma

V poslední době se na českém trhu objevují nabídky různých externích poradců, jako jsou finanční, hy…