Národní knihovna: Výstava Bibliotheca astronomica

17.10.2024 16:33 | Tisková zpráva

Výstava Bibliotheca astronomica představí nejstarší tištěné knihy s astronomickou tematikou, které Národní knihovna ve svém historickém fondu uchovává.

Národní knihovna: Výstava Bibliotheca astronomica
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - vstup do Klementina, pohled od Karlova mostu

Spatřit můžete světové unikáty z doby prvních tisků (inkunábulí) i ze 16. a 17. století. Mezi nimi jsou i dochované knihy slavných astronomů Johanna Regiomontana, Petra Apiana, Mikuláše Koperníka, Tychona Braha či Johanna Keplera. Návštěvníci budou moci sledovat, jak knihtisk napomohl šíření astronomických poznatků či aktualit o událostech na nebeské obloze a jak se v prvním čtvrttisíciletí knihtisku proměňovaly ilustrace v astronomických i astrologických titulech. K vidění budou i nově nalezené nástěnné kalendáře z 15. století či unikátní astronomické hodiny.

Výstava ukazuje nejen pokroky astronomie zmíněné doby, ale věnuje se i tehdejším zájemcům o astronomii a vlastníkům knih. Podle přípisků v knihách či jejich vazby byli majiteli těchto svazků učenci, lékaři a knihovny univerzitní, klášterní a šlechtické.

Výstavu Bibliotheca astronomica můžete navštívit v pražském Klementinu od 18. října do 18. prosince 2024 denně kromě pondělí v čase od 10 do 18 hodin. Vstupné je zdarma, a taktéž zdarma bude i katalog výstavy v elektronické podobě. Vstup není bezbariérový.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva



Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Národní knihovna: Výstava Bibliotheca astronomica

16:33 Národní knihovna: Výstava Bibliotheca astronomica

Výstava Bibliotheca astronomica představí nejstarší tištěné knihy s astronomickou tematikou, které N…