Nejvyšší soud těší zájem veřejnosti o aplikaci na stránkách www.datanu.cz

10.03.2018 22:22 | Zprávy

24. ledna zprovoznil Nejvyšší soud ve spolupráci s Centrem dopravního výzkumu novou aplikaci obsahující podrobné informace ze soudních rozhodnutí, ve kterých se řešily nároky na náhradu za bolest, za ztížení společenského uplatnění a nároky pozůstalých při usmrcení osoby.

Nejvyšší soud těší zájem veřejnosti o aplikaci na stránkách www.datanu.cz
Foto: Nejvyšší soud ČR
Popisek: Nejvyšší soud ČR, logo

Obě instituce s potěšením konstatují, že o služby, které aplikace nabízí, je zájem. Od počátku zpřístupnění se na stránkách aplikace registrovalo bezmála 1.000 uživatelů, mnozí se přihlašují opakovaně, z čehož se dá odvodit, že s touto aplikací aktivně pracují. To potvrzuje také to, že práci s aplikací zaznamenáváme především ve všedních dnech. Celkem již byly stránky na www.datanu.cz zobrazeny jednotlivými uživateli ve více než 12.160 případech. Aplikace napomáhá předvídatelnosti rozhodnutí soudů ve stanovení výše nemajetkové újmy ve výše vymezených oblastech. Nejvyšší soud aktuálně disponuje více než 400 rozhodnutími soudů nižších stupňů ohledně nemajetkové újmy, zejména rozhodnutími z adhezního řízení o nárocích na náhradu nemajetkové újmy způsobené trestnou činností. Nová rozhodnutí přitom neustále do aplikace doplňuje. Centrum dopravního výzkumu, které je správcem aplikace, pak neustále vylepšuje uživatelský komfort a přidává další kritéria, podle kterých lze co nejpřesněji na www.datanu.cz vyhledávat požadované informace. Aplikace přitom neobsahuje pouze údaje o soudních řízeních, kde vznikla nemajetková újma v souvislosti s dopravními nehodami, ale má o mnoho širší záběr.

Na závěr je třeba opět zmínit, že vyhledávaná aplikace obsahuje i kalkulátor k výpočtu procentuálního omezení funkčních schopností poškozeného (hodnocení ztížení společenského uplatnění podle doporučující Metodiky Nejvyššího soudu). Nejvyšší soud však zdůrazňuje, že tento kalkulátor je pouze orientačním nástrojem, který nemůže nijak předvídat soudní rozhodnutí v každé individuálně specifikované věci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad se opět ptá lidí na jejich zdravotní postižení

7:44 Český statistický úřad se opět ptá lidí na jejich zdravotní postižení

Český statistický úřad zahajuje druhou část terénní fáze výběrového šetření osob se zdravotním posti…