Policie ČR: Falešní bankéři obviněni

04.10.2024 7:31 | Tisková zpráva

Detektivové NCTEKKu v součinnosti s kolegy z Národní policie Ukrajiny ukončili činnost tzv. „podvodného callcentra“, provozovaného členy mezinárodní organizované zločinecké skupiny na území Ukrajiny. Na činnosti callcentra se podílelo více než 10 osob pocházejících z Ukrajiny, Česka, Moldavské republiky a Kazachstánu.

Policie ČR: Falešní bankéři obviněni
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Realizace trestního spisu „VOYAGER“ proběhla na území Ukrajiny v srpnu letošního roku. V září došlo na základě mezinárodního zatýkacího rozkazu k vydání tří osob k trestnímu stíhání do České republiky. Ti zbývající budou stíhání na Ukrajině.

Z dosud provedeného vyšetřování vyplynulo, že zmíněná skupina prostřednictvím metod tzv. „spoofingu a sociálního inženýrství“, telefonicky kontaktovala osoby v České republice. Při telefonických hovorech bylo poškozeným sděleno, že došlo k napadení jejich bankovních účtů a že je nutné peněžní prostředky převést na jiné „bezpečné bankovní účty“. Tímto jednáním organizovaná zločinecká skupina podvodně vylákala od více než 100 poškozených osob v České republice částku, přesahující 50 milionů Kč.

Na území Ukrajiny bylo za osobní účasti detektivů NCTEKKu provedeno celkem 21 domovních prohlídek, prohlídek jiných prostor a pozemků, při kterých bylo zajištěno velké množství mobilních telefonů, výpočetní techniky, elektronických médií, bankovních karet a finanční hotovosti ve výši 68 tisíc USD.

Obviněným, kteří jsou na Ukrajině prověřování pro podvody spáchané ve zvlášť velkém rozsahu nebo organizovanou skupinou, hrozí trest odnětí svobody až na 12 let.

Obviněným, kteří byli vydáni k trestnímu stíhání do České republiky, hrozí za spáchání trestných činů účasti na organizované zločinecké skupině, podvodu a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a neoprávněného zásahu do počítačového systému nebo nosiče informací, trest odnětí svobody od 9 let a dvou měsíců do 13 let a čtyř měsíců.

Dozor nad trestním řízením vykonává Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Aktuálně:

Zdá se mi to, nebo se ODS tak zalekla toho, že byste se spojil s ANO, že vám je údajně nabízeno být ministrem? A ještě k celé té kolizi ve vládě. Vy už jste řekl, že jste na premiéra žádný tlak nevyvíjel, ale jak si vysvětlit, že Fiala najednou tak otočil? Nemyslíte, že by bylo na místě to vysvětlit...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

HZS ČR: De Facto Quartet zahrál na počest hasičům v chrámu sv. Mikuláše

10:34 HZS ČR: De Facto Quartet zahrál na počest hasičům v chrámu sv. Mikuláše

Známé melodie z filmů, popové písně nebo klasická díla, to vše zaznělo včera večer v chrámu sv. Miku…