Policie ČR: Tranzitní nelegální migrace v ČR v období od 1. 1. do 30. 9. 2024

11.10.2024 13:21 | Tisková zpráva

V období od 1. 1. do 30. 9. 2024 bylo zjištěno v rámci tranzitní nelegální migrace[i] přes území České republiky celkem 308 osob.

Policie ČR: Tranzitní nelegální migrace v ČR v období od 1. 1. do 30. 9. 2024
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

V porovnání se shodným obdobím roku 2023 tak došlo k meziročnímu poklesu o 2491 osob (tj. -89 %). Nejčastěji se jednalo o státní příslušníky Sýrie (210 osob), Turecka (26 osob), Etiopie a Mongolsko (10 osob), Afghánistánu (9 osob), Eritrey (7 osob).

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

97%
0%
hlasovalo: 10668 lidí

Z hlediska vstupu pozemní cestou převládal směr ze Slovenské republiky (89 osob). Vnitroschengenskými lety pak osoby téměř ve všech případech zvolily přílet z Řecka (167 osob) a v naprosté většině se přitom prokázaly neregulérními doklady.

K přepravě využívaly nelegálně tranzitující osoby zejména leteckou dopravu (171 osob), nákladní vozidla (64 osob), autobusovou dopravu (23 osob) a vlaky (9 osob), nejčastěji tak byly odhaleny policisty inspektorátu cizinecké policie mezinárodního letiště Praha Ruzyně (166 osob) a na území krajských ředitelství policie Ústeckého (54 osob), Středočeského (30 osob), Jihomoravského (23 osob) a Plzeňského kraje (16 osob).

Cílem cesty osob zjištěných při tranzitní nelegální migraci je nejčastěji Spolková republika Německo, v jednotkách případů pak Nizozemsko a Francie.

Trestná činnost ve spojení s nelegální migrací:
V prvním devíti měsících roku 2024 bylo řešeno celkem šest osob, které organizovaly či umožnily nedovolené překročení státní hranice (tzv. převaděčství).

Česká republika je tak nadále pouze tranzitní zemí.

Poznámka:
Tranzitní nelegální migrace (tzn. Nelegální vstup na území České republiky pozemní cestou nebo letecky s cílem pokračovat přes naše území do dalších zemí Evropské Unie/Schengenu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Vláda vyplácí stamiliardy na Ukrajince

To tvrdí SPD včetně vás. Zajímalo by mě, zda lze přesně někde dohledat, kolik a za co vláda peníze Ukrajincům vyplácí? A chápu to dobře, že vy byste Ukrajincům nedali vůbec nic? A poskytly byste jim vůbec azyl? A jestli ano, tak jak by to fungovalo v praxi? Protože když by nedostali žádnou finanční ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: Česko bylo opět zvoleno do Rady OSN pro lidská práva

16:08 Ministerstvo zahraničí: Česko bylo opět zvoleno do Rady OSN pro lidská práva

Valné shromáždění OSN dnes většinou 166 hlasů zvolilo Česko na období 2025-2027. Členství Česka v Ra…