Při kontrole inspektoři uložili v jedné provozovně zákaz užívání prostor z důvodu neakceptovatelného hygienického stavu – výskyt škůdců, plísní a dlouhodobě zanedbaný úklid. Dále inspektoři uložili zákaz používat jeden z kontrolovaných automobilů pro přepravu potravin z důvodu nevyhovujícího technického stavu, mimořádně neuspokojivé hygienické situace v přepravní části vozu a zaplísnění vestavěných chladících zařízení. Obě situace představovaly riziko ohrožující zdraví spotřebitelů a inspektoři zakázali uvádět do oběhu i veškeré potraviny nacházející se v těchto zařízeních.
V průběhu kontrol dále inspektoři SZPI zakázali uvádět do oběhu 34 pytlů (celkem cca 170 kg) mungo klíčků, které provozovatel skladoval při nevyhovujících teplotách 16 - 22,3°C, právní předpis přitom stanovuje požadavek na maximální teplotu + 4°C, protože se jedná se o potravinu s velkým rizikem výskytu salmonelly. Inspektoři byli rovněž nuceni uložit zákaz na cca 20 kg citronové trávy pro výskyt plísně, nedostatky ve značení a nepředložení dokladů.
V rámci kontroly restauračního zařízení inspektoři zakázali cca 295 kg mraženého masa – mj. krevet - i rozpracovaných pokrmů. Potraviny byly bez označení a provozovatel neměl zaveden systém sledovatelnosti.
S kontrolovanými osobami zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva