Jedním z nich je bezesporu nedávný příspěvek Jiřího Maštálky, poslance Evropského parlamentu (KSČM), který ve svém článku uveřejněném v pátek 12. dubna v Haló novinách hrubě napadl důvěryhodnost obchodních řetězců a obchodníků tvrzením, že se jedná „o loupeživé a bezohledné řetězce, v jejichž zájmu rozhodně není nastavení systému dohledatelnosti potravin tak, aby měl konečný spotřebitel možnost odkrýt celou genezi potravinového výrobku.“ Proti takovému tvrzení se důrazně ohrazují nejen obchodní řetězce, které investují miliony korun do vlastních kontrol kvality prodávaného zboží, ale rovněž Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR.
„S jedním základním tvrzením pana Maštalky si dovolím polemizovat. Je to tvrzení, že na účelové záměně druhů masa profituje obchodník. I laik neznalý problematiky současného trhu ale gramotný v matematice si rychle spočítá, že pro obchodníka je z hlediska zisku nezajímavé vydělat na jedné z několika tisíc komodit, které uvádí na trh, pár haléřů a tím ztratit důvěru a poptávku zákazníků. Na takových a podobných nekalých praktikách může profitovat pouze výrobce a to ještě takový, který vyrábí ve velkém.“, řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu – Zdeněk Juračka.
To, že u obchodníků dochází k občasným selháním jejich vlastní vinou, je skutečně pravda a nikdo, ani samotní obchodníci, se nesnaží své vlastní prohřešky bagatelizovat, nebo dokonce zametat pod koberec. Dávat ale obchodníkům za vinu aféru s koňským masem, jehož hlavním viníkem jsou subdodavatelé a výrobci, je drzost přesahující všechny meze. Bohužel obchodníci jsou ti, kteří stojí až na samém konci dodavatelského cyklu a doplácí na tuto situaci nejvíce.
Ačkoli je veřejnost prostřednictvím médií masírována zavádějícími informacemi, obchodní řetězce se kontrole kvality potravin věnují pečlivě a mají dokonce vytvořena vlastní oddělení, která se ověřování jejich kvality a bezpečnosti věnují. Mnoho z nich dokonce výsledky svých testů zveřejňuje na svých webových stránkách.
Obvinit tedy obchodníky, že cíleně šidí zákazníky přidáváním koňského masa do potravin, je nesmysl, a to jak po stránce technické, tak i obchodní. Ten, kdo takový názor veřejně prezentuje je neznalý věci a pouze poškozuje odvětví, které zaměstnává více než 500 tisíc našich spoluobčanů.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva