Správa železnic: Evropské fondy pomůžou modernizaci české železnice víc než 11 miliardami

22.07.2024 7:23 | Tisková zpráva

Deset dalších projektů Správy železnic podpoří Evropská unie prostřednictvím Nástroje pro propojení Evropy (Connecting Europe Facility – CEF). Největší část z přiděleného balíku třetí výzvy dotačního titulu pro období 2021-2027 míří na rozsáhlou přestavbu klíčové stanice Česká Třebová.

Správa železnic: Evropské fondy pomůžou modernizaci české železnice víc než 11 miliardami
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Dotace v celkové výši 11,5 miliardy korun se Správě železnic podařilo získat také na zpracování projektu vysokorychlostní trati Praha – Brno – Břeclav, přípravu modernizace úseku z Kolína přes Mělník do Děčína, nebo na další rozvoj moderního zabezpečovacího zařízení.

Seznam podpořených projektů:

  • Modernizace železničního uzlu Česká Třebová – stavební práce 
  • Projektová příprava VRT Praha - Brno - Břeclav
  • Projektová příprava železniční trati Kolín - Mělník – Děčín
  • ETCS České Velenice - České Budějovice - Horní Dvořiště
  • GSM-R Hranice na Moravě - Horní Lideč - Střelná
  • ETCS a zabezpečovací zařízení stavby Modernizace trati Plzeň - Domažlice - st.hranice SRN, 2. stavba, úsek Plzeň (mimo) - Nýřany - Chotěšov (mimo)
  • ETCS a zabezpečovací zařízení stavby Modernizace trati Brno-Přerov, 4. stavba, Nezamyslice - Kojetín - ERTMS + zabezpečovací zařízení
  • ETCS a zabezpečovací zařízení stavby Modernizace a dostavba ŽST Praha Masarykovo nádraží
  • Zabezpečovací zařízení pro vybrané úseky české železniční sítě
  • Vybavení diagnostických vozidel Správy železnic palubními jednotkami ETCS

Uzel Česká Třebová je důležitým místem jak pro osobní, tak i pro nákladní dopravu. Rekonstrukce umožní zvýšení rychlosti průjezdu vlaků, stavbaři zvýší všechna nástupiště, na které výtahy také nově zajistí plně bezbariérový přístup. Obyvatelé České Třebové ocení snížení hluku z železniční dopravy a také propojení přednádraží se Semanínskou ulicí díky nové lávce nad kolejištěm. Realizace stavby se předpokládá od letošního prosince do prosince 2031.

Správa železnic získala dotaci i na přípravu vysokorychlostních tratí, konkrétně na zpracování projektové dokumentace pro VRT Praha – Brno - Břeclav. Finančně podpořené byly dokumentace pro povolení záměru, konkrétně pro úseky: VRT Praha, VRT Polabí, VRT Střední Čechy, VRT Vysočina II, VRT Vysočina I a VRT Jižní Morava včetně napojení na konvenční tratě. Vyjma výdajů na projektovou přípravu úseků bude financována i projektová příprava dopravních terminálů Kořenice – Bečváry, Jihlava VRT a Brno–Vídeňská VRT.

Významnou prioritou EU a České republiky je zabezpečení železničních tratí moderním zabezpečovacím zařízením a evropským zabezpečovačem ETCS. Správa železnic obdržela v této výzvě všechny požadované prostředky na zabezpečení železnice.

Správě železnic se dlouhodobě daří čerpat finance z programu CEF. Připravenost projektů umožnila ve třech dosavadních výzvách získat celkové dotace ve výši přibližně 33 miliard Kč. Významně to pomohlo vyčerpat prostředky, které byly v rámci programu pro Česko přidělené. O získání další podpory bude Správa železnic usilovat i v poslední, čtvrté výzvě s termínem předložení žádostí v lednu 2025.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Eva Decroix, MBA byl položen dotaz

Fotýn

Chápu vás dobře, že hájíte Foltýna, a to, jak se vyjadřuje? A když si o něm myslím své, znamená to, že jsem dezinformátor? Co když mi jen vadí, že všechny, kteří s ním nesouhlasí uráží? Ostatně vy sama se proti urážkám ohrazujete, ale že je používá Foltýn, to vám nevadí? Tvrdíte, že je vaší prací bý...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Konference ministrů spravedlnosti Rady Evropy ve Vilniusu

16:33 Ministerstvo spravedlnosti: Konference ministrů spravedlnosti Rady Evropy ve Vilniusu

Ve dnech 4. a 5. září 2024 se konala neformální konference ministrů spravedlnosti Rady Evropy v rámc…