„Vzhledem k letošnímu atypickému vývoji počasí se budou Svatomartinská vína vyznačovat vyšší kyselinou a nižší hutností - budou krátká, vodnatá a svěží,“ uvedl Pavel Svoboda z vinařství Víno Svoboda Mikulov.
Ti vinaři, kteří letos sklidili své hrozny předčasně z obavy ztráty výnosu (v obavách před chorobami a vadami vína způsobenými zdravotním stavem hroznů kvůli deštivému počasí), je nyní mohou více dosladit, a to díky výjimce o slazení udělenou pro letošní rok, což momentálně hojně využívají. Jejich produkce by tak měla splnit vysoká kritéria, která jsou od moravských vinařů očekávána.
Citelně horší situace je letos u některých přívlastkových vín, zvláště pak těch, které vinaři sklidili později. Ročník 2014 totiž bude mít nižší kvalitu kvůli chybějícím kyselinám. Dodatečné přidávání kyselin tuzemský vinařský zákon v pozdním sběru nepovoluje. Proto je možné, že je někteří vinaři budou dodávat do svých přívlastkových vín nelegálně, stejně jako se už občas stávalo v předešlých ročnících.
„Letos se dělalo kvalitní víno víc ve sklepě než na vinici, my máme poprvé za 25 let pěstování hroznů průměrnou cukernatost hroznů pod 20 ČNM,“ shrnuje současnou situaci mikulovský vinař Pavel Svoboda.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva