Úřad vlády: Na státní svátek 28. října se veřejnosti letos naposledy otevře Strakova akademie

25.10.2024 10:17 | Tisková zpráva

Na státní svátek 28. října 2024, kdy si připomínáme Den vzniku samostatného československého státu, se letos podruhé a naposledy uskuteční den otevřených dveří v sídle vlády České republiky. Budova bude otevřena veřejnosti od 9 hodin do 16 hodin.

Úřad vlády: Na státní svátek 28. října se veřejnosti letos naposledy otevře Strakova akademie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

Strakova akademie, novobarokní objekt z roku 1896, který byl postaven podle posledního přání císařského tajného rady hraběte Jana Petra Straky, pána z Nedabylic a Libčan, jako studentská kolej pro nemajetné syny českých šlechtických rodin, se veřejnosti otevírá jen výjimečně. Letos se tak stane na státní svátek Dne vzniku samostatného československého státu 28. října již podruhé, sídlo vlády České republiky otevřelo své brány také v Den české státnosti.

„Státní svátky 28. září a října jsou již tradičně spojeny se dny otevřených dveří v sídle vlády. Jsem rád, že tomu je tak i v letošním roce a veřejnost bude moci navštívit místa, která využívají členové vlády a pan premiér pro společná jednání či protokolární přijetí například zahraničních návštěv,“ uvádí zástupce vedoucí Úřadu vlády a vrchní ředitel Sekce pro právo a ekonomiku Filip Minář.

Prohlídková trasa s výkladem zkušených průvodců začíná ve vstupní hale Strakovy akademie z nábřeží Edvarda Beneše, návštěvníci dále uvidí prostory jednacího sálu vlády, zastaví se u vitráže s bustou T. G. Masaryka, prohlédnou si nový i starý tiskový sál a prohlídku zakončí procházkou po zahradě, kterou následně opustí bránou na Kosárkovo nábřeží. Budova Strakovy akademie tradičně láká velký počet návštěvníků, v září jich do sídla vlády přišlo na tisíc.

O státním svátku 28. října se naposledy otevře také vila Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí. Letní sídlo manželů Benešových z let 1930 až 1931 podle projektu architekta Petra Kropáčka s rozlehlým anglickým parkem od architekta Otokara Fierlingera mohou zájemci z řad veřejnosti navštívit od 9 do 16 hodin.

Termín:
28. října 2024

Místo:
Strakova akademie
nábřeží Edvarda Beneše 128/4, Praha 1

Program:
9:00 – zahájení dne otevřených dveří ve Strakově akademii
16:00 – zahájení poslední komentované prohlídky

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Jak to je a bude?

Dobrý den, skončili jste sice ve vládě, ale co se stalo se všemi těmi náměstky za piráty? Prý jste byli nalezlí všude. A co by mě taky dost zajímalo je, zda si s koalicí SPOLU, která prý bude pokračovat dovedete představit do budoucna koalici nebo platí, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš? Kdyby t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Úřad vlády: Na státní svátek 28. října se veřejnosti letos naposledy otevře Strakova akademie

10:17 Úřad vlády: Na státní svátek 28. října se veřejnosti letos naposledy otevře Strakova akademie

Na státní svátek 28. října 2024, kdy si připomínáme Den vzniku samostatného československého státu, …