Úřad vlády: O svátcích bude otevřen pro veřejnost Lichtenštejnský palác

04.07.2024 7:23 | Tisková zpráva

Úřad vlády i o prázdninách pokračuje ve dnech otevřených dveří a po oba červencové svátky zpřístupní Lichtenštejnský palác na Kampě. Veřejnost bude mít příležitost navštívit palác od 9 do 16 hodin v organizovaných skupinách pod vedením průvodce.

Úřad vlády: O svátcích bude otevřen pro veřejnost Lichtenštejnský palác
Foto: Úřad vlády
Popisek: Den otevřených dveří v Lichtenštejnském paláci.

Lichtenštejnský palác je jednou z dominant Kampy. Byl vystavěn v šestibokém půdorysu v letech 1697-1698 na návrh italského architekta Giovanniho Battisty Alliprandiho. Palác několikrát změnil majitele a mezi posledními šlechtickými majiteli figurují Lichtenštejnové, kteří palác vlastnili mezi lety 1831 a 1864, kdy ho kupuje mlynář František Odkolek a přestavuje ho do současné podoby.

V letech 1979–1991 byl palác upravován podle projektu architekta Kamila Fuchse pro potřeby předsednictva vlády. Jeho prostory se rozšířily o jedno podzemní podlaží a obvodové zdi byly zabezpečeny proti hrozícímu se sesutí do Vltavy. V současnosti je palác využíván k reprezentačním účelům a k ubytování významných hostů. V apartmánech umístěných ve druhém patře pobývali při návštěvě Prahy například španělský král Juan Carlos s chotí Sofií, britská královna Alžběta II. či japonský císař Akihito s císařovnou Mičiko.

Úřad vlády také jako každou sobotu otevře brány zahrady Strakovy akademie od 10 do 18 hodin. S nástupem prázdnin mohou návštěvníci v rozkvetlé zahradě zhlédnout venkovní výstavu fotografií u příležitosti 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie, která je součástí celoročních oslav této události. Desítky fotografií na osmi oboustranných venkovních panelech umístěných v čele zahrady Strakovy akademie sledují naši cestu do Evropské unie, a to od počátku 90. let až po současnost. Výstava zároveň zachycuje, jak dlouhá tato cesta byla, jak se Evropská unie proměňovala a Česká republika spolu s ní. Výstavu zahájila 2. července 2024 vedoucí Úřadu vlády ČR Jana Kotalíková.

V zahradě je od letošního roku možné využít audioprůvodce prostřednictvím aplikace ke stažení do mobilního telefonu. Vstup pro veřejnost bude otevřen z Kosárkova nábřeží.

Návštěvníci mohou také navštívit vilu Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí, která je otevřena šest dní v týdnu od úterý do neděle od 9 do 16 hodin. Nově je prohlídková trasa ve vile rozšířena o nahlédnutí do apartmánu o dvou pokojích v patře jihozápadního křídla, které jsou spojeny se soukromým životem Hany Benešové. Expozice nese název „V soukromí paní Hany“ a bude k vidění do 30. září letošního roku.

Pátek 5. července 2024

Lichtenštejnský palác, U Sovových mlýnů 506/4, Praha 1
9:00 – zahájení prohlídek v Lichtenštejnském paláci
16:00 – zahájení poslední komentované prohlídky

Sobota 6. července 2024

Lichtenštejnský palác, U Sovových mlýnů 506/4, Praha 1
9:00 – zahájení prohlídek v Lichtenštejnském paláci
16:00 – zahájení poslední komentované prohlídky

Zahrada Strakovy akademie, Kosárkovo nábřeží, Praha 1
10:00 – zahájení prohlídek zahrady Strakovy akademie
18:00 – uzavření zahrady

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Budoucím kuchařům a cukrářům slouží špičkové školní pracoviště

11:12 Královéhradecký kraj: Budoucím kuchařům a cukrářům slouží špičkové školní pracoviště

Královéhradecký kraj vybudoval moderní cvičnou kuchyň a dílny odborného výcviku ve stávající budově …