Úřad vlády: Vláda schválila návrh zákona o požadavcích na přístupnost a novely nařízení o prokazování znalosti českého jazyka

30.08.2023 19:15 | Tisková zpráva

Některé výrobky a služby jsou nedostupné pro osoby s nejrůznějšími zdravotními či jinými omezeními. Na tento stav reaguje návrh zákona o požadavcích na přístupnost některých výrobků a služeb, který ve středu 30. srpna 2023 schválila vláda. Kabinet Petra Fialy přijal také například návrh novely nařízení vlády o prokazování znalosti českého jazyka pro účely získání povolení k trvalému pobytu nebo převod nepotřebného majetku, s nímž má právo hospodařit Správa železnic.

Úřad vlády: Vláda schválila návrh zákona o požadavcích na přístupnost a novely nařízení o prokazování znalosti českého jazyka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Nový zákon o přístupnosti stanovuje požadavky, které budou muset výrobky a služby vstupující na trh od 29. června 2025 splňovat tak, aby byl přístupný co nejširšímu spektru osob, bez ohledu na jejich omezení. Jedná se o transpozici evropské směrnice, do jejíž působnosti spadají služby například v oblasti dopravy, elektronických komunikací či finanční služby. Mezi výrobky se směrnice týká například čteček elektronických knih, počítačů, tabletů, mobilních telefonů nebo některých samoobslužných terminálů.

Vláda také schválila návrh novely nařízení o prokazování znalosti českého jazyka pro účely získání povolení k trvalému pobytu. Cílem novely je snížit administrativní zátěž a finanční prostředky na straně orgánů státní správy i samotných cizinců a zlepšení komfortu cizinců a přístupu lékařů ze zahraničí do českého zdravotnického systému. Novela stanovuje také nejvyšší možnou výši úplaty za zkoušku, a to 3 200 Kč. Navržená úprava zařazuje dvě další zkoušky, které jsou rovnocenné zkoušce pro účely trvalého pobytu.

Konkrétně se jedná o zkoušku znalosti českého jazyka a českých reálií pro účely udělování státního občanství České republiky, a také aprobační zkoušku o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta. Pokud totiž cizinec složil jednu z těchto zkoušek, prokázal vyšší úroveň znalosti jazyka, než jaká je požadovaná pro prokázání trvalého pobytu.

Kabinet také přijal souhlasné stanovisko k návrhu skupiny poslanců napříč poslaneckými kluby na vydání novely zákona o návykových látkách. Cílem návrhu novely je změna zákona o návykových látkách tak, aby byl zvláštním způsobem vymezen režim psychomodulačních a psychoaktivních látek s nízkým zdravotním a společenským rizikem, které nejsou považovány za omamné a psychotropní. Vláda vnímá pozitivně snahu předkladatelů o právní zakotvení regulace, protože komplexní úprava takové regulace v našem právním řádu chybí.

Členové vlády odsouhlasili také převod nepotřebného majetku, s nímž má právo hospodařit Správa železnic. Celkem se jedná o 18 bezúplatných převodů nepotřebného majetku na kraje a obce v souhrnné zůstatkové hodnotě 815 525 Kč. Rozhodnutí vyplývá z charakteru a rozsahu předávaných nemovitostí, kdy se jedná o sjednocení vlastnictví stavby a pozemků, zejména pozemků, na kterých se nachází pozemní komunikace. Převodem majetku dojde k úsporám v oblasti výdajů na správu a údržbu tohoto majetku.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Prázdninová návštěvnost Temelína meziročně vzrostla

20:11 ČEZ: Prázdninová návštěvnost Temelína meziročně vzrostla

Přesně 14 610 návštěvníků zavítalo o prázdninách do Infocentra Jaderné elektrárny Temelín. Je to o t…