Zoo Liberec: Kampaň Zlonovina upozorňuje na masivní vybíjení divoké populace slonů afrických kvůli slonovině

16.02.2020 14:02 | Zprávy

Dne 11. 2. 2020 se v pražských Kasárnách Karlín uskutečnil benefiční koncert s názvem ZLONOVINA (anglicky Evilvory) na podporu šíření informací o alarmujícím úbytku slonů v Africe a černém obchodu se slonovinou.

Zoo Liberec: Kampaň Zlonovina upozorňuje na masivní vybíjení divoké populace slonů afrických kvůli slonovině
Foto: zooliberec.cz
Popisek: ZOO Liberec - logo

 Akci uspořádala nezisková organizace Save-Elephants, z. s. spolu s nadačním fondem CCBC Česká koalice pro ochranu biodiverzity.

Na koncertu vystoupil muzikant David Stypka, kapela Lanugo a lídr projektu Save-Elephants Arthur F. Sniegon. Vyvrcholením večera bylo slavnostní odhalení fotografie, která doplnila sérii zachycují účastníky obchodu se slonovinou. Projektu propůjčili tváře Petr Čtvrtníček, Leoš Noha, Lenka Tranová, Koboyo Dolike a Maxime François Mededa. Autorem snímků je fotograf Dan Vojtěch.

Cílem kampaně „Zlonovina“ je upozornit na praktiky nezákonného mezinárodního obchodu se slonovinou, zachycuje jednotlivé mezičlánky černého obchodu od pytláka v africké buši, až po kupce luxusních výrobků na opačném konci světa.

Podobná kampaň zafungovala v Evropě i v USA před 30 lety, díky níž byl obchod se slonovinou zakázán.

Savanových slonů zbývá na planetě asi 350.000 (od roku 2007 klesla jejich populace o 30–40 %), pralesních slonů je už přibližně jen 80.000. Slonovina putuje zejména na Dálný východ, kde se její cena v surovém stavu pohybuje okolo 3.000 USD/kg. Od konce roku 2017 je obchod se slonovinou na pevninské Číně, tehdejším hlavním odbytišti, zakázán. V Hong Kongu je bohužel stále legální. Mezi další tranzitní i cílové státy v Asii patří Thajsko, Vietnam, Filipíny, Malajsie, Singapur a Japonsko.

Dokud bude po slonovině poptávka a lidé budou ochotni za ni platit, nebudou sloni nikdy v bezpečí. Je nutné, aby se i známé osobnosti kulturního, politického či sportovního života, zejména v Číně a dalších asijských zemích, zasadily o změnu vnímání výrobků ze slonoviny. Většina obyvatel Dálného Východu ji stále považuje za ukazatel bohatství a vkusu. Mnozí z nich dokonce ani neví, že pochází ze zabitých slonů, domnívají se, že slonům kly odpadají jako paroží. Možná by změnili názor, kdyby tušili, co se za obchodem se slonovinou skrývá, kolik utrpení stojí slony lidská marnivost a nevzdělanost.

Výtěžek z akce půjde na podporu činností organizace Save-Elephants, na terénní hlídky v savanách Čadu a pralesích Konga, monitoring slonů, odhalování pytláků a pozorování zvířat s využitím fotopastí.

CCBC
Nadační fond České koalice pro ochranu biodiverzity koordinuje spolupráci jednotlivých organizací a projektů sdružených v CCBC, komunikuje jejich práci navenek a zvyšuje tak potenciál každého samostatného projektu.

Save-Elephants
Projekt zaměřený na ochranu slonů v oblasti Střední Afriky (Kamerun, Gabon, Kongo, Středoafrická republika, Čad, Demokratická republika Kongo a Nigérie). Zvyšující se tlak černého trhu výrazně ohrožuje zbývající populace slonů afrických. Cílem projektu je proto odhalovat pytláctví, potírat jej, a především mu předcházet.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Benefity od zaměstnavatele.

Dobrý den, paní ministryně. Můj zaměstnavatel mi v rámci benefitů nabízí měsíčně jistou částku, kterou mohu rozdělit mezi volnočasové aktivity, vzdělání, platby na e-shopech (lékárny, knížky), životní pojištění a penzijní připojištění. Pokud se rozhodnu peníze utratit za dovolenou, fitness, jazykov...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: V případě nouzové situace pomohou čeští policisté

10:17 Policie ČR: V případě nouzové situace pomohou čeští policisté

Na Balkán se na dva prázdninové měsíce opět vrací policisté, kteří jsou připraveni pomáhat turistům …