Nečas povede ODS až do konce příštího roku, rozhodly kraje

23.09.2011 18:57 | Zprávy

Petr Nečas zřejmě může počítat s křeslem předsedy ODS až do konce roku 2012. Předsedové krajských organizací se shodli, že strana o novém vedení strany rozhodne až po krajských volbách. Současný premiér a jeho tým se ke stranickému kormidlu dostali v červnu 2010, krajské špičky ODS však nadále preferují podzimní hlasování, které jim umožní pouze prodloužení Nečasova dvouletého mandátu.

Nečas povede ODS až do konce příštího roku, rozhodly kraje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

"Považuji to za logickou reakci na situaci, do které jsme se dostali po loňském mimořádném červnovém kongresu," řekl podle serveru iDnes.cz předseda poslanců ODS a šéf moravskoslezské buňky Zbyněk Stanjura. Posun v kalendáři stranických voleb způsobil loňský předčasný odchod bývalého předsedy strany Mirka Topolánka. Podle Stanjury je jarní volba šéfa strany pro ODS nevýhodná, protože by v příštím roce kolidovala s kampaní do krajských voleb a v roce 2014 dokonce s volbami do Poslanecké sněmovny.

S prodloužením Nečasova mandátu nicméně nesouhlasí středočeská ODS. Jeden z jejích členů, poslanec Petr Tluchoř, označil tento krok za nedemokratický.

Priorita? Krajské volby

Ostatní krajské organizace však považují posunutí stranických voleb za výhodný postup. "Prioritou pro ODS v roce 2012 musí být úspěch v krajských volbách. Tomu bychom všichni měli věnovat maximum energie, a proto považujeme za racionální, aby volební kongres byl až po těchto volbách," uvedl předseda jihočeských občanských demokratů Martin Kuba.
Premiér Nečas u krajů naopak nenašel podporu pro změnu stanov, o kterých by se mělo diskutovat na nadcházejícím stranickém kongresu. Změny by měly vést k výraznému zeštíhlení výkonné rady ODS a k omezení vlivu krajských organizací na centrálu ODS.

Čtěte také:

Nečas má obavy o Kalouskův psychický stav. Jsem v pořádku, odpovídá ministr 

Davy revolucionářů chtějí svrhnout Nečase. Odborník: Komedianti, sprejeři 

Benešová: Nečas nebojuje proti korupci, jsou v tom i jeho lidé 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

17:57 Pomoc po povodních: Prezident Pavel nesl krabici. „Proč radši neposlal hradní stráž?“ ptá se generál

Proč tentokrát při povodních masivněji nepomáhá armáda? A je správné, aby prezident osobně pomáhal v…