Sestra, která se starala o umírajícího Havla: Byl to prostý člověk

27.12.2012 17:59 | Zprávy

Nedávno uplynul rok od smrti prvního českého prezidenta Václava Havla a vzpomínka na jeho poslední dny je nerozlučně spjatá s řádovými sestrami Řeholního společenství milosrdných sester svatého Karla Boromejského. Právě ony se o něj straly, když na to už nestačil sám. Jednou z nich byla i Angelika Pintířová, která dnes přijala pozvání do Dvaceti minut Radiožurnálu.

Sestra, která se starala o umírajícího Havla: Byl to prostý člověk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Havel: Devátý prezident Československa, první prezident České republiky

„Čím dál tím víc vystupuje jeho lidská velikost v tom pohledu, jak byl obyčejný, což mnoha lidem připadá neuvěřitelné. Uvědomuji si, kde všude ve světě byl známý, kolik lidí přijelo na jeho pohřeb a přitom byl naprosto obyčejný. Třeba, když jsem chtěla na Hrádečku upéct štrúdl, tak jsem musela zatopit v kamnech, protože jiná trouba tam prostě nebyla,“ vzpomínala na exprezidenta sestra. Havel byl podle ní ztělesněním prostoty a krásy. „Obdivuji také to, jak různorodé lidi dokázal chápat a stmelit.,“ řekla Pintířová ve vysílání Radiožurnálu.

Odluka církví od státu je důležitá

Poté přišla řeč i na církevní restituce. „Určitě je důležité oddělení církve od státu, nebo ten moment, který nastal v roce 1948, že církve se budou starat o duchovní potřeby a stát o ty hmotné a tím do toho nebude mluvit. Pokud se církve budou starat o to, co ve společnosti chybí a na co stát nedosáhne, tak je to dobře. Když přijde bezdomovec, který nemá na zaplacení, tak je u nás ošetřen. Veřejné zdravotnictví například na paliativní nebo hospicovou péči nemá a nemůže mít, protože to je drahé,“ dodala sestra.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kup

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hilšer před volbami vytáhl nákres: Rizikové vlivy na Českou televizi. Radí mu psychiatra

12:01 Hilšer před volbami vytáhl nákres: Rizikové vlivy na Českou televizi. Radí mu psychiatra

Senátor Marek Hlišer, který by si svůj mandát rád zajistil pro dalších šest let, vytahuje ve finále …