ČEZ: 280 členů má Evropská průmyslová aliance pro malé modulární reaktory

28.09.2024 14:55 | Tisková zpráva

Číslo týdne

ČEZ: 280 členů má Evropská průmyslová aliance pro malé modulární reaktory
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Malé modulární reaktory (SMR) jsou pokročilé reaktory o výkonu až několika stovek megawattů, které mají ve srovnání s konvenčními jadernými bloky menší rozměry. Podle aliance ztělesňují inovativní bezpečnostní prvky, které otevírají cestu pro integraci jaderných technologií do nových průmyslových aplikací, a zvyšují tak jejich atraktivitu pro investory.

To potvrzuje i tento týden vydané prohlášení 14 finančních institucí (mimo jiné například Bank of America, Barclays, BNP Paribas, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Rothschild & Co, nebo Societe Generale), v němž vyjadřují podporu dlouhodobých cílů růstu globální výroby jaderné energie a rozšíření širšího jaderného průmyslu s cílem urychlit energetickou transformaci.

V plánu až ztrojnásobit celosvětovou jadernou kapacitu do roku 2050, který oznámili světoví lídři na loňské klimatické konferenci OSN, mají hrát malé modulární reaktory významnou roli. O významu, jaký věnují energetické společnosti rozvoji malých modulárních reaktorů, svědčí mimo jiné i aktivity Skupiny ČEZ. První modulární reaktor plánuje Skupina ČEZ postavit poblíž jihočeské Jaderné elektrárny Temelín v první polovině 30. let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Česká pošta: Domovní box od Balíkovny, ideální řešení pro všechny zásilky u vašeho domu

22:08 Česká pošta: Domovní box od Balíkovny, ideální řešení pro všechny zásilky u vašeho domu

Balíkovna přichází na trh s novým produktem. Domovní box pro rodinný dům je jednoduchý způsob, jak s…