„Biden musí odstoupit. Ať ho přemluví žena.“ U demokratů se vymýšlí zlomový plán

28.06.2024 17:31 | Monitoring

Americký prezident Joe Biden podal v první televizní debatě proti svému rivalovi Donaldu Trumpovi tak slabý výkon, že uvnitř Demokratické strany sílí hlasy po zvolení jiného demokratického kandidáta. Jedinou možností k tomu je ale odstoupení Joe Bidena. Podle zákulisních informací už se začíná pracovat na tom, aby Bidena k odstoupení přesvědčili vrcholní představitelé demokratů nebo Bidenova žena Jill.

„Biden musí odstoupit. Ať ho přemluví žena.“ U demokratů se vymýšlí zlomový plán
Foto: Repro CNN
Popisek: Debata Bidena s Trumpem

Jeden z demokratů ve Sněmovně reprezentantů pro bruselský list Politico anonymně prohlásil, že v souvislosti s prezidentovým ohromně chabým výkonem ve čtvrteční debatě se rozjíždí „hnutí, které má Bidena přesvědčit, aby nekandidoval“.

Člen Sněmovny reprezentantů, který je jinak otevřeným obhájcem prezidenta, řekl, že vůdce demokratické menšiny ve Sněmovně reprezentantů Hakeem Jeffries a vůdce senátní většiny Chuck Schumer by měli zvážit „společné úsilí", aby prezidenta Joe Bidena z kandidatury vystrnadili.

Celá řada demokratických představitelů, kteří byli zklamáni prezidentovým slabým hlasem, chabým vystupováním a nejednoznačnými odpověďmi, je přesvědčená, že debata, která měla za cíl vyvrátit neustálé spekulace o Bidenově věku, se hrubě nepovedla a mohla způsobit nevratné škody.

Jiný demokrat ve Sněmovně reprezentantů uvedl, že „je třeba, aby se Biden zamyslel" nad dalším postupem, a naznačil, že soukromé textové zprávy mezi zákonodárci jsou ještě hrozivější, přičemž někteří přímo říkají, že prezident musí z kandidatury odstoupit.

Demokratický lobbista blízký mnoha stranickým lídrům se rovněž odvolával na Jeffriese a Schumera - „Udělají něco?" ptal se s ohledem na nadcházející benefiční akci pro demokraty v New Yorku, kterou pořádá bývalý prezident Barack Obama.

Anketa

Věříte státním institucím České republiky?

hlasovalo: 20408 lidí
Mnozí vrcholní představitelé strany se obávají, že Bidena nelze přesvědčit, natož na něj tlačit. Jeden z demokratických guvernérů označil debatu za „více než špatnou", ale řekl, že je „příliš pozdě" na to, aby byl nominován nový lídr.

Pro blízké prezidenta Bidena bylo jeho vystoupení naplněním jejich nejhorších obav. Nikdo z Bidenova okolí ale nechce být tím, kdo ho osloví s otázkou, zda je správné pokračovat v kampani. „Bude to rozhovor, který se mu nebude líbit,“ uvedl jeden z prezidentových poradců s tím, že pomoci by mohla jedině první dáma Jill Bidenová.

Do sjezdu Demokratické strany, kde se bude volit finální kandidát, zbývají necelé dva měsíce a Biden by musel souhlasit s odstoupením, aby strana mohla v Chicagu předhodit delegátům jinou volbu. V tuto chvíli ale nic nenasvědčuje tomu, že by uvažoval o ukončení své půlstoleté kariéry v politice ponižujícím odchodem uprostřed kampaně.

Přitom podobné pochybnosti o Bidenově formě u demokratů nejsou ničím novým. Jenže ze strachu z podbízení se Trumpovi, z loajality k dosavadnímu prezidentovi nebo prostě z nedostatku zjevné alternativy sice reptají demokratičtí lídři nad prezidentovou výkonností a schopností kandidovat na druhé funkční období, ale své obavy vždy spolkli a Bidena navenek podpořili.

Většina vlivných demokratů, zejména v Kongresu, zůstala zticha. Jen málokdo se chtěl potýkat s nevyhnutelnou otázkou, kdo jiný než Biden by měl za Demokratickou stranu kandidovat. Nyní už je na tyto debaty možná pozdě, ale nevýrazný Bidenův výkon je stejně spustil s plnou silou. „Bude se diskutovat o tom, zda by měl pokračovat," řekl David Axelrod, bývalý Obamův hlavní stratég. Prezidenta tak čeká náročné léto s vlastní stranou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ve SPOLU mají jasno , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecwag , 28.06.2024 18:49:01
Kdo podvrací nominaci Joe Bidena , je logicky proruský špión .

|  7 |  0

Další články z rubriky

Jenom prezident může odpálit jaderné zbraně. Jste rádi, že to bude Biden?

22:44 Jenom prezident může odpálit jaderné zbraně. Jste rádi, že to bude Biden?

Po debaklu amerického prezidenta Joea Bidena v první předvolební debatě zaznívají nejen obavy, zdali…