To, že na rostoucí ceny ukazují zástupci maloobchodu, je podle Dubravské zajímavé, jelikož jsou to podle ní právě maloobchodní prodejci, kdo si určuje, za kolik vše nakoupí a prodá. „Můžeme říct, že se trefená husa ozvala,“ strefila se do maloobchodníků s tím, že lidé v prvovýrobě a zpracovatelé naopak nesou největší náklady.
„Není pravda, že si můžeme koupit cokoliv, co chceme. Můžeme si koupit jen to, co nám tam (do maloobchodů) dají, a můžeme si to koupit jen za tolik, za kolik nám tu komoditu prodají. Podívejme se, jak jsme na tom s různými akcemi a letáky – národ je zblbnutý a dá se na maso, mléko anebo na jeden druh jogurtu v akci, ale všechno ostatní má marže v několika desítkách procent. Dokonce jsou potraviny, u nichž jsou sto-, dvě- i třistaprocentní marže,“ poukázala expertka, podle níž tak například farmář produkující mléko získá zisk, se kterým se jen lehce dostane nad úroveň, na níž pokrývá své náklady, a většina marže zůstává maloobchodu.
To, že se k nám kupříkladu vepřové maso dováží ze Španělska i přes faktory jako tamní vyšší mzdy a náklady na chov i dopravu, je podle Dubravské způsobeno tím, že se tam chov prasat dotuje natolik, že mají Španělé čtyřistaprocentní nadprodukci vepřového.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: rak