„Pošle sem EU tanky?“ Rajchl ztrhal euro. Vládní úředník překvapil varováním

04.09.2024 21:15 | Monitoring

Sněmovní petiční výbor ve středu projednával petici o vypsání referenda o přijetí eura, kterou připravila strana PRO právníka Jindřicha Rajchla. Šéf strany PRO varoval, že přijetí eura znamená, že „budeme s eurosojuzem na věčné časy“, a padaly též argumenty, že bychom se vstupem do eurozóny „vzdali suverenity“. Varovná slova zazněla během projednávání též od ekonoma Davida Prušvice z Ministerstva financí, jenž v souvislosti s přijetím eura ukazoval na riziko výraznějšího růstu cen. A pak se Rajchl zeptal, co se stane, pokud euro nepřijmeme. „Pošlou nám sem tanky?“ ptal se ve Sněmovně.

„Pošle sem EU tanky?“ Rajchl ztrhal euro. Vládní úředník překvapil varováním
Foto: Repro facebookový profil Jindřich Rajchl
Popisek: Předseda PRO Jindřich Rajchl hovoří k petici o přijetí eura

Během veřejného projednávání petice o vypsání referenda o přijetí společné evropské měny se 16 144 podpisy před sněmovním petičním výborem Rajchl pronesl, že podle něj jde o vůbec hlavní aktuální politické téma. „Z mého pohledu je měna naprosto zásadním pilířem suverenity státu … pokud se vzdáme vlastní měny, vzdáváme se suverenity,“ prohlásil.

Následně zmínil, že jde o „katastrofu“ pro Českou republiku. „Přijetí eura znamená spojení s Evropskou unií na věčné časy,“ řekl s tím, že se jedná o závazek, z něhož „není návratu“ a „budeme s eurosojuzem na věčné časy“.

Právě kvůli tomu, že „prakticky není možné z eurozóny odejít“, jde podle předsedy strany PRO o téma, které se netýká jen současné a příští vlády, ale jde o rozhodnutí, které bude mít na občany dopady v mnohem delším časovém horizontu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Osobně bych se obával vstoupit na loď, která je děravá jako cedník, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKocum , 05.09.2024 6:43:30
Kdybych si mohl vybrat, plavil bych se raději pod ruskou vlajkou. Ta má před sebou jasnou budoucnost ve spolupráci zemí bojujících za svobodu, sdružených do BRICS.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Další atentát na Trumpa? „Je v pořádku.“ Ale střílelo se

22:31 Další atentát na Trumpa? „Je v pořádku.“ Ale střílelo se

V blízkosti amerického exprezidenta Donalda Trumpa se dva měsíce od pensylvánského pokusu o atentát …