„Přijměte Green Deal, a rychle.“ Kdo píše Fialovi? Jména, firmy, zájmy

22.08.2024 19:44 | Komentář

Významná část českého byznysového prostředí vyzvala premiéra Petra Fialu, aby jeho vláda rychle schválila tři strategické dokumenty, jejichž projednávání v polovině července odložila. Otálení s přijetím českého Green Dealu by prý mohlo mít negativní dopady. „Volání po tom, abychom pacientovi dali ještě větší dávku léků, které mu očividně až dosud škodily, to je to, oč tu běží,“ říká pro ParlamentníListy.cz Milan Smutný, odborný mluvčí spolku Realistická energetika a ekologie. „Vymístíme-li si výrobu energie, cementu, oceli, hliníku a umělých hnojiv za hranice EU, nejvíce pak do Číny, neznamená, že je nepotřebujeme. Naopak,“ tvrdí.

„Přijměte Green Deal, a rychle.“ Kdo píše Fialovi? Jména, firmy, zájmy
Foto: Archiv MS
Popisek: PhDr. Milan Smutný, mluvčí spolku Realistická energetika a ekologie

Předseda ODS a už tři roky český premiér Petr Fiala byl vyzván desítkou organizací zastupujících část tuzemského byznysu, aby jeho vláda rychle schválila tři strategické dokumenty, jejichž projednávání v polovině července odložila, a to přesto, že se připravovaly dlouhé měsíce. Řeč je o Státní energetické koncepci (SEK), Vnitrostátním plánu v oblasti energetiky a klimatu (NECP) a Politice ochrany klimatu (POK). Předseda vlády chtěl tímto krokem zklidnit atmosféru v zemi poté, co se v médiích objevily články konstatující, že schválením těchto materiálů dojde od roku 2027 ke zdražení benzínu a nafty až o deset korun, že bude složitější stavět nové domy kvůli přísnějším emisním normám a pravidlům.

„Není mi jedno, že si ráno přečtu ve všech médiích, že vláda chystá nový Green Deal, že všechno zdražíme,“ reagoval premiér Fiala s tím, že něco z toho, co přinesla média, „není vůbec pravda“. Slíbil, že se vláda na všechny tři dokumenty ještě znovu podívá, jestli jí něco někde neuteklo. Kouká už více než měsíc, protože nejspíš čeká, až bude po zářijových senátních a krajských volbách, aby to pětikoalici nepoškodilo. S otálením vlády však ztratili trpělivost nejen zástupci obnovitelného sektoru, jako je Svaz moderní energetiky, Solární asociace či CZ Biom – České sdružení pro biomasu, ale mezi signatáře výzvy premiérovi a vládě se zařadily kromě jiných ČEZ, Orlen Unipetrol, Škoda Auto, Moneta či Komerční banka.

I vládnoucí politici si negativní dopady uvědomují

Firmy v dopise premiéra Fialu upozorňují, že tuzemská ekonomika potřebuje předvídatelný rámec, podle kterého mohou cílit své investice. Právě ten má podle nich přinést trojice zmíněných strategií. „Obecně řečeno, předvídatelný rámec, tedy nastavení daní, co nejméně byrokracie a regulací, potřebuje každá rozumná ekonomika, aby zejména podnikatelé se mohli zaměřit na dlouhodobou strategii,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Milan Smutný, odborný mluvčí spolku Realistická energetika a ekologie. „Pokud nyní jmenované společnosti a instituce volají po co nejrychlejším přijetí strategických politik o energetice a ekologii, pak mohou mít motivace různé. Jedna skupina v souladu s jimi vítanou ideologií Green Deal chce pokračovat v dekarbonizační politice, a to bez ohledu na neexistující analýzy dopadů,“ upozorňuje.

Další skupina podle něj zřejmě chce vyjasnit, jak Fialova vláda k této politice přistoupí. „Zvláště poté, co vláda ústy ministra financí Zbyňka Stanjury 17. července deklarovala, že nepřipustí, aby systém nových emisních povolenek ETS2 dopadl drtivě na české podniky a domácnosti a zhoršil konkurenceschopnost tuzemských podniků, klíčově pak průmyslových. Je přitom zřejmé, že i vládnoucí politici si uvědomují, že další tvrdý krok v realizovaném dekarbonizačním politickém balíčku ‚Fit for 55‘ bude mít silné negativní dopady na podnikání a životní úroveň občanů/voličů v České republice,“ podotýká Milan Smutný.

Vítězové ideologického zápasu a miliardové zisky

Většina ze společností, které se s touto výzvou na premiéra Fialu obrátily, jsou sdruženy v loni založené Alianci pro bezemisní budoucnost. „To, že mezi signatáři jsou tvrdí lobbisté, kteří vydělávají na neefektivních a přírodě ve své podstatě škodlivých občasných zdrojích energie zhusta dovážených z Číny, nepřekvapí. Ti spolu s instalačními firmami jsou skutečnými vítězi ideologického zápasu s klimatem s miliardovými zisky. Poraženými jsou zanikající průmyslové firmy vinou neúnosných cen energie (jak to, když je produkce solárů a větrníků tak ‚levná‘?) a české domácnosti, pro něž se staly devastujícími ceny energie a inflace,“ zdůrazňuje odborník.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Pavel a „vajgl v hajzlu“. Konečná s Nerudovou si vjely do vlasů

19:20 Petr Pavel a „vajgl v hajzlu“. Konečná s Nerudovou si vjely do vlasů

Koalice STAČILO! rozšířila svou nabídku na internetovém obchodě Futura.cz, kde nabízí trička s komun…