„U olympiády se Hašek může přetrhnout.“ Přišel rýpanec za opomenutý sport

12.07.2024 9:05 | Zprávy

Zatímco kolem schválení účasti ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách v Paříži je mnoho povyku, jejich značně početnější účast na paralympijských hrách už nikoho netrápí. Pětinásobný bronzový paralympionik a mistr světa v plavání Jan Povýšil na sociální síti X poukázal, jak moc bývalý hokejový gólman Dominik Hašek bere boj proti připuštění Rusů na sportovní soutěže vážně.

„U olympiády se Hašek může přetrhnout.“ Přišel rýpanec za opomenutý sport
Foto: Repro twitter ČT
Popisek: Dominik Hašek v České televizi

„Když jde o olympijské hry, může se Dominik Hašek a další přetrhnout, aby bylo slyšet jak moc jim jde o to, aby v Paříži nebyli Rusové a Bělorusové. Jakmile jde o paralympijské hry, ticho po pěšině,“ píše paraplavec Jan Povýšil na platformě X.

„Na olympijské hry má odjet zhruba 27 ruských a běloruských ‚neutrálních‘ sportovců. Tak já jenom, že podle předběžných info by na hry paralympijské mělo odjet cca 40 Rusů, jenom na plavání. Jedna z největších plaveckých výprav v Paříži. U dalších sportů to nebude lepší,“ dodal novinář zaměřený na sportovní žurnalistiku.

„A já si myslel, že sport je jenom jeden, jak zní claim Českého paralympijského výboru,“ uzavřel plavec.

Bývalý hokejový brankář Dominik Hašek dlouhodobě poukazuje na to, že za současných podmínek je každý běloruský a ruský sportovec reklamou na ruskou válku a ruské zločiny. „Každý, kdo bude hlasovat pro přijetí ruských sportovců, tak se za současných podmínek bude podílet na reklamě na válku a ponese odpovědnost za ztracené životy,“ prohlašoval dříve Dominik Hašek

Ostře kritizoval Mezinárodní olympijský výbor, který doporučil mezinárodním sportovním federacím, aby umožnily návrat neutrálně označených ruských a běloruských sportovců do soutěží. To se podle něj jen projeví v prodlužování a zesilování války. Členové MOV jsou tak podle Haška trestně odpovědní za tisíce mrtvých.

„Dokud bude ruská armáda na Ukrajině, neexistuje, aby jel jediný ruský sportovec na hry,“ uvedl například v pořadu Interview ČT24.

Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) na zasedání v Manámě rozhodl, že handicapovaní ruští sportovci budou na paralympiádě 2024 startovat pod neutrální vlajkou. „Výsledkem rozhodnutí je, že členská práva Ruska jsou na dva roky pozastavena. S výjimkou toho, že jeho sportovci a pomocný personál se budou moci jako individuální a neutrální zúčastnit paralympijských her i světových a regionálních šampionátů a také soutěží v šesti sportech, které IPC zaštiťuje jako mezinárodní federace,“ uvedl IPC v prohlášení.

Sportovci z Ruska a Běloruska byli po zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu 24. února loňského roku vyloučeni z mnoha mezinárodních soutěží.

Pořadatelé pařížských olympijských her uvedli, že se řídí rozhodnutím MOV v této otázce. Český olympijský výbor zdůraznil, že s účastí Rusů a Bělorusů pod pěti kruhy nesouhlasí. Také Česká unie sportu je proti startu sportovců z Ruska a Běloruska na olympijských hrách v Paříži.

 Letní olympijské hry se uskuteční letos v Paříži ve dnech 26. července až 11. srpna. Paralympijské hry pro handicapované sportovce se konají vždy po těch olympijských, v Paříži se bude závodit na přelomu srpna a září 2024.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dost dobře nechápu, jak ubozí jsou sportovci a bafuňáři v těch sportech,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 12.07.2024 10:51:09
kde Rusové vždycky vynikali. Namátkou hokej, krasobruslení, běhy na lyžích a podobně. Zakázat ruským sportovcům účast, a pak se chvástat, kolik medailí kdo získal, to už je patologická závislost... Kdyby se měřilo všem stejným metrem, tak by státy NATO nemohly vysílat své sportovce ani na okresní soutěže hasičů.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Psi a kočky: Zhudebněný Trump baví, ale došlo k vývoji

13:20 Psi a kočky: Zhudebněný Trump baví, ale došlo k vývoji

Donald Trump během prezidentské debaty obvinil migranty ve Springfieldu, že jedí domácí mazlíčky. Na…