„Zapáchala Zemanem". Vyhozená diplomatka Filipi promlouvá. Některým nápadům této vlády se musela smát

15.07.2024 15:46 | Monitoring

Bývalá velvyslankyně České republiky v Sýrii Eva Filipi promluvila o vládě Petra Fialy (ODS). Konkrétně zmínila především pirátského ministra zahraničí Jana Lipavského a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Prohlásila, že když vidí počínání těchto pánů, nutí ji to se pousmát, protože její práci oceňovali i Američané, ale Fialově vládě začala najednou vadit. Možná proto, že „zapáchala Zemanem a Asadem“.

„Zapáchala Zemanem". Vyhozená diplomatka Filipi promlouvá. Některým nápadům této vlády se musela smát
Foto: Archiv TN
Popisek: Obrázky ze Sýrie před 20 lety

Někdejší velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi v rozhovoru pro iDNES.cz prohlásila, že pirátský ministr zahraničí Jan Lipavský jí stále nepoděkoval za velký kus práce, který odvedla ve službách české diplomacie. Např. v Sýrii. Za svou práci dostala vyznamenání od exprezidenta Miloše Zemana, ale také od syrského diktátora Bašára Asada, který Filipi ocenil jako spojku se Západem, jak s EU, tak se Spojenými státy.

A právě to, že tzv. „zapáchala Zemanem a Asadem“, jak naznačila, tak si od ní současná vláda drží odstup. Přitom sama nevidí nic špatného na tom, že jako velvyslankyně působící v řadě zemí Blízkého východu udržovala dobré vztahy jak s prezidentem Václavem Havlem, tak prezidentem Václavem Klausem, tak s prezidentem Milošem Zemanem. Ale i s vládami, které vedli Vladimír Špidla, Bohuslav Sobotka či Andrej Babiš.

Jako velvyslankyně se podle svých vlastních slov snažila jednat v mantinelech real-politiky, protože bychom z jejího pohledu měli mít na paměti, že jde o relativně blízké sousedy Evropy, a proto není v našem zájmu tamní region destabilizovat.

Velvyslankyní v Sýrii byla od konce roku 2010, stala se jí tedy ještě před vypuknutím občanské války v oné zemi, která explodovala v roce 2011, a jako dlouholetá zkušená diplomatka v rozhovoru pro Echo24 uvedla, že informace o Sýrii prezentované v Česku v médiích, byly „ohnuté“.

„Já vím, že naše evropské hodnoty jsou fajn, ale taky přece musíme vědět, jestli se dají aplikovat. Budeme si tedy myslet, že náš cíl byl ušlechtilý. Ale i tak bychom měli mít na paměti, že co platí u mě, a já jsem ráda, že to platí u mě, nemusí platit jinde,“ poznamenala v rozhovoru. 

Rakušanův nápad...

Jenže se jí zdá, že současná vláda se na zahraniční politiku dívá více ideologicky a navíc věnuje víc pozornosti Ukrajině, než jiným regionům.

A o to více se prý musela pousmát nad nápadem ministra vnitra Víta Rakušana, který přišel s nápadem vyjednat s vládou sídlící v syrském Damašku, do kterých částí země by se mohli vracet syrští uprchlíci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Referendum

Tvrdíte, že chcete celostátní referendum. Proč takový zákon nepředložíte nebo jste o jeho přijetí neusilovali, když jste byli ve vládě? A jaké by podle vás mělo mít parametry. Kdo a za jakých podmínek by ho podle vás mohl vyvolat? Byl by jeho výsledek pro politiky závazný? A jste pro, aby se mohlo h...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Paní Filipi, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMalachyt , 15.07.2024 17:24:47
by byla, za mne, po volbách výborná volba na post ministryně zahraničí. Rozená diplomatka a celkem fajn bytost. Né jako ta hloupá hromádka špeku, co tam dělá jednu diplomatickou chybu za druhou nyní.......

|  21 |  0

Další články z rubriky

Pojistka demokracie. „A proč nemá Senát Evropská unie,“ zeptali jsme se. Kandidáti TOP 09 Fischer a Hašek byli v koncích

11:46 Pojistka demokracie. „A proč nemá Senát Evropská unie,“ zeptali jsme se. Kandidáti TOP 09 Fischer a Hašek byli v koncích

„Otázka, jestli by EU měla mít další komoru parlamentu, je pro politology. Já na to dneska nemám nar…