„Zapamatujme si ta jména.“ Zatímco všichni řešili jádro, v EP prošla jiná hrůza. I hlasy z Česka

09.07.2022 17:53 | Ze sítí

Občanská iniciativa Společnost na obranu svobody projevu hlasitě bije na poplach, a to hned kvůli dvěma záležitostem, které projednával Evropský parlament. Smyslem legislativy, která byla europarlamentem přijata, je podle spolku omezení svobody slova. A pak Evropský parlament přijal rezoluci, jejímž cílem není podle spolku nic menšího než snaha zbavit Českou republiku její suverenity. Kdo pro tuto rezoluci hlasoval?

„Zapamatujme si ta jména.“ Zatímco všichni řešili jádro, v EP prošla jiná hrůza. I hlasy z Česka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí
Občanská iniciativa Společnost na obranu svobody projevu, kterou spoluzakládal tvůrce počítačových her Daniel Vávra, opakovaně varovala, že v Evropském parlamentu je na spadnutí schválení tzv. Digital Services Act. Zákon o digitálních službách je legislativní návrh Evropské komise na modernizaci směrnice o elektronickém obchodu, týkající se nelegálního obsahu, transparentní reklamy a dezinformací. Podle členů Společnosti na obranu svobody projevu tento zákon nepovede k ničemu menšímu než k mezení svobody slova.

Společnost se proto na sociální síti Facebook rozhodla vypsat, kdo hlasoval pro přijetí této legislativy, kdo hlasoval proti ní a kdo se zdržel.

Za ANO pro zákon hlasovali Dita Charanzová, Martina Dlabajová, Martin Hlaváček a Ondřej Kovařík.

Za Piráty pro hlasoval Marcel Kolaja, Mikuláš Peksa a Markéta Gregorová.

Za TOP 09 pro přijetí hlasovali Jiří Pospíšil a Luděk Niedermayer.

Pro přijetí hlasovali také lidovečtí europoslanci Tomáš Zdechovský a Michaela Šojdrová a europoslankyně za ČSSD Radka Maxová.

Jednání Evropského parlamentu

Proti přijetí této legislativy hlasovali europoslanci za SPD Hynek Blaško a Ivan David.

Při hlasování se zdržela předsedkyně komunistů Kateřina Konečná a za ODS Alexandr Vondra, Jan Zahradil, Veronika Vrecionová a Evžen Tošenovský.

Spolek napsal pár slov i k rezoluci, jež vyzvala ke změně unijních smluv, a zbavila by členské země práva veta. To by podle členů spolku znamenalo, že se i o českých záležitostech bude rozhodovat mimo Česko.

„Rezoluce byla snadno prohlasována v poměru 450 : 132 : 55 s podporou sedmi českých europoslanců. Proti byli pouze Vondra, Zahradil, Vrecionová, Tošenovský (ODS) a Blaško (SPD). Zdrželi se Charanzová, Dlabajová, Hlaváček, Knotek, Kovařík (ANO), Zdechovský (KDU-ČSL) a Konečná (KSČM). Kdo by tedy bez skrupulí zbavil Českou republiku zbytků suverenity, aby se musela podřídit unijní většině? Zapamatujme si tato jména...,“ napsali členové spolku. A jmenovali ty, kteří hlasovali pro přijetí rezoluce.

Za Piráty Gregorová, Kolaja, Peksa. Za TOP 09 Niedermayer a Pospíšil. Za lidovce Šojdrová a za sociální demokraty Maxová.

Nakonec se členové spolku zeptali, proč o takto zásadních věcech většina českých médií neinformovala.

Jednání Evropského parlamentu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…