„Zima bude tuhá, rostou jeřabiny.“ Rusko se nám směje, plyn nedá. Zavírání továren v EU? Ještě hůř

06.10.2021 11:51 | Ze sítí

Ceny plynu na evropském trhu raketově rostou. A to je teprve podzim. Šéf domácí sekce Gazpromu věští tvrdou zimu a má nepříjemnou zprávu, podnik v ní bude upřednostňovat domácí trh. Pět zemí EU včetně Česka už chystá společný postup. Ekonom Lukáš Kovanda a expert na energetiku Javier Blas z agentury Bloomberg však situaci vidí černě. Blas dokonce pochybuje, zda některé evropské země plyn pustí dál, když ho bude nedostatek. „Gazprom si Evropskou unii vychutnává s ruským gustem. Brusel v zeleném opojení zvolil cestu rostoucí energetické závislosti na Rusku, takže je pro smích,“ říká pak český ekonom a s chmurnými předpověďmi není sám.

„Zima bude tuhá, rostou jeřabiny.“ Rusko se nám směje, plyn nedá. Zavírání továren v EU? Ještě hůř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zimní pohled na Prahu

Anketa

Vyčítáte Babišovi kauzu ,,zámek ve Francii"?

hlasovalo: 26172 lidí

V posledních dnech je možné sledovat raketový růst cen plynu. Jak uvádí ruská agentura TASS, dnes ráno už cena vzrostla na 1600 dolarů (35 200 Kč) za 1000 kubických metrů. V úterý začínala na 1200 dolarech (26 400 Kč) a večer už přesáhla cenu 1455 dolarů (32 000 Kč) za 1000 kubických metrů. Od začátku roku 2021 tak cena plynu stoupla čtyřnásobně.

Stoupající cena zemního plynu rozhodně prospívá akciím ruského Gazpromu. Už v pondělí překonaly svůj rekord v ceně z roku 2008, jak ovšem agentura TASS podotýká, v roce 2008 byl rubl mnohem silnější. Gazprom také připomíná, že plní své závazky vzešlé z uzavřených smluv.

Dle agentury Interfax ovšem Gazprom hodlá v zimě upřednostňovat domácí trh před exportním. „Myslím, že zima bude chladná, protože stromy jsou plné jeřabin,“ uvedl Sergej Gustov, šéf divize Gazpromu, která dodává plyn pro ruský trh. Jedná se o narážku na starou ruskou pranostiku. „Měli jsme velmi teplé léto, takže zima bude studená,“ řekl ještě. „Co vím jistě, je, že domácí trh je pro Gazprom priorita a všichni ruští spotřebitelé budou plyn mít,“ pravil dle agentury.

Ceny plynu už některé státy vybudily k akci včetně České republiky. Jak informoval zpravodaj agentury Bloomberg Javier Blas, celkem pět zemí zastoupených ministry financí už vydalo prohlášení ohledně cen plynu a elektřiny. Jedná se o Španělsko, Francii, Česko, Řecko a Rumunsko.

„Ceny plynu a elektřiny v posledních měsících dramaticky vzrostly. Je to znatelná a zvyšující se zátěž pro domácnosti i podniky, která dopadá zejména na ty nejslabší a také na malé a střední podniky,“ píše se v něm. Pět zemí tak navrhuje celkem pět společných postupů. Jednak navrhují koordinovaný postup na evropské úrovni. Také požadují, aby fungování evropského trhu s plynem bylo prošetřeno, aby se zjistilo, proč nasmlouvané množství plynu nestačí. Kromě toho navrhují, aby se sjednotila doporučení pro uchovávání zásob, aby změny cen byly pozvolnější, a také aby nákupy byly společné za účelem posílení vyjednávací pozice.

Kromě plynu je v prohlášení i požadavek na reformu trhu s elektřinou. Má se prý více projevit vztah mezi cenou placenou spotřebitelem a náklady na produkci této elekřiny. „To je čím dál důležitější, protože dekarbonizace (snížení emisí uhlíku – pozn. red.) zvýší spotřebu elekřiny,“ píše se v dokumentu, který podepsala ministryně financí Alena Schillerová.

Začtvrté, pět zemí EU doporučuje co nejdříve snížit závislost na zemích produkujících plyn přes diverzifikaci zdrojů energie. „Nízkouhlíkové energie, např. biomasa, větrná a solární energie, budou v této diverzifikaci hrát klíčovou roli,“ píše se v dokumentu. Pět zemí také považuje systém povolenek za klíčový, pokud jde o vyjádření ceny uhlíkového znečištění a motivaci k transformaci. Ale k tomu je prý potřeba zajistit, aby cena povolenek byla předvídatelná a skokově nestoupala ani neklesala.

Pokud jde o energetickou krizi, je Javier Blas skeptický. „Myslíte, že už je zle? Tohle je teprve začátek. Krize začne ovlivňovat splácení dluhů. Už se tak děje u vládních dluhopisů, ale dávejte pozor, až to zasáhne soukromé společnosti, a pak bude následovat politická krize,“ říká.

A vysvětluje, že hustě propojený evropský trh nikdy takovou zkouškou neprošel. „Nechají země plyn volně plynout? Jestli začne skutečná zima a továrny se zavřou, tak uvidíme. A nezapomínejte, že nejde jen o Evropu. Politicky to bude ošemetné. Texas nakrátko zakázal vývoz zemního plynu do Mexika, když udeřily mrazy. Cena zemního plynu v USA je už tak na svém dvanáctiletém maximu. A bude stoupat tlak na export zkapalněného zemního plynu, a to rychle.“

Situace na evropském trhu s plynem baví také ekonoma Lukáše Kovandu. „Gazprom si Evropskou unii vychutnává s ruským gustem. Letos se prý urodilo hodně jeřabin, zima bude tuhá, takže do EU dodá málo plynu, jelikož upřednostní domácí potřeby. Brusel v zeleném opojení zvolil cestu rostoucí energetické závislosti na Rusku, takže je pro smích. Smutné,“ narážel na poslední zprávy a dodává: „…aspoň v něčem je tedy nová zelená energetika EU vskutku zelená: Bude se řídit úrodou jeřabin v Rusku. Jeden neví, zda se hořce smát, nebo brečet.“

„Cena plynu v EU, to už fakt úplnej bitcoin. Jenom za dnešek 21 %. To the Moon. Ehm… Spíš do ruské zimy, bohužel. Gazprom snad do EU pošle aspoň zmrzlé jeřabiny, když už nás v nejhorší možnou dobu – jak jinak – skřípne s plynem. Máme, co jsme chtěli a před čím prozíraví varovali,“ varuje. Virtuální měna bitcoin je totiž známá tím, že její cena v některých okamžicích prudce stoupá nebo také prudce klesá.

Kovanda také upozorňuje, že cena plynu se dotkne i fungování podniků ve svěřenském fondu premiéra: „Babišova drahota ničí nejvíc... samotného Babiše. Největší německý výrobce močoviny a amoniaku, SKW Stickstoffwerke Piesteritz, patřící Agrofertu, kvůli drahému plynu výrazně omezuje výrobu. Hrozí její úplné zrušení. Jako exemplární oběť plynové krize EU podnik uvádí Bloomberg.“

Dosti radikálně se k současnému vývoji na trhu staví analytik John Kemp: „Po celé Evropě stoupá cena plynu a elektřiny – což značí, že je třeba akutně začít přerušovat výrobu v továrnách, aby se zásobníky na zimu stihly doplnit. Ceny plynu v 28 zemích EU (EU má už jen 27 členů, nicméně trh Velké Británie je také zasažen – pozn. red.) budou nadále stoupat, dokud trh neuvidí skutečný pokles poptávky, nejpravděpodobnější jsou oznámení přerušení výroby, delší podnikové prázdniny o Vánocích, omezení pouličního osvětlení a teploty na termostatech v komerčních budovách.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

18:37 Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

Iniciativa poslance Ondřeje Koláře a celé TOP 09, která má podpořit vracení Ukrajinců v odvodním věk…