A co moje matka? Z Ukrajiny unikl dopis o tamních poměrech

01.07.2024 11:14 | Monitoring

Ukrajina se snaží řešit nedostatek vojáků zavedením nového mobilizačního zákona, který však způsobuje problémy pro lidi s „nedostatečnými doklady“, jako je autor dopisu zveřejněného na serveru Politico, který pečuje o svou těžce nemocnou matku. Ta je plně závislá na jeho péči. Mladý Ukrajinec kritizuje byrokratický systém, který komplikuje získání výjimky z mobilizace pro pečovatele, a popisuje obtíže při snaze získat potřebné lékařské formuláře. Situace je vyostřena i tím, že ukrajinské úřady začaly verbovat i vězně, kteří mohou získat podmínečné propuštění výměnou za účast v boji proti Rusku.

A co moje matka? Z Ukrajiny unikl dopis o tamních poměrech
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Výcvik ukrajinských vojáků

„Přes den jsem ukrajinským pečovatelem, ale podle zákona budu povýšen na kriminálníka, neboli na toho, kdo se vyhýbá odvodu,“ píše v dopise zveřejněném zpravodajským serverem Politico muž z Ukrajiny, který měl dle nového mobilizačního zákona podepsaného ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským narukovat na vojnu.

Hlavním úkolem zákona je podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich osobní údaje, což by v konečném důsledku mělo zjednodušit úřadům jejich povolání do armády. Kvůli mobilizačnímu zákonu jsou však ohroženy životy.

Anketa

Je dobře, že Babiš zakládá frakci s Orbánem a rakouskými Svobodnými?

98%
1%
hlasovalo: 5920 lidí

Mladý Ukrajinec v dopise vyjadřuje svou frustraci nad novým mobilizačním zákonem. Dříve byl aktivní v podpoře Ukrajiny na sociálních sítích, ale nyní se musí soustředit na péči o svou matku na Ukrajině. Jeho otec zemřel 18 měsíců po vypuknutí ruské invaze. „Léky, pleny, proleženiny, bezesné noci a jeho poslední výdechy - to vše ve mně zanechalo kráter na duši. A zanechal mi posledního rodiče: maminku, které bylo 75 let,“ vzpomíná Ukrajinec.

Jeho matka pracovala téměř čtyřicet let jako anglicky mluvící turistická průvodkyně v Kyjevské Pečerské lávře, kde prováděla tisíce lidí z různých zemí a společenských vrstev, včetně významných osobností. Setkala se například s předsedou Mezinárodního olympijského výboru Juanem Antoniem Samaranchem a dalšími hodnostáři. Nyní je však kvůli úzkosti, depresi, nespavosti a dalším zdravotním problémům plně závislá na péči svého syna.

„Teď je z ní troska – úzkostná a depresivní, nespavá a psychotická, s podváhou a zácpou, sociálně izolovaná a s poruchami kognitivních funkcí. Stejně jako můj táta v posledních letech života je plně závislá na mně,“ popisuje Ukrajinec stav své nemocné matky. „Jsem její jediné dítě. A teď je ona mým jediným dítětem. Komunikuje pouze se mnou. Beze mě nevychází ven. Nechce jíst ani pít, aniž bych ji přemlouval. Nevezme si léky, aniž bych ji prosil. V roce 2018 přestala používat telefon. Neumí si zavolat sanitku.“

Jeho matka nedisponuje oficiálními doklady o svém zdravotním stavu, což komplikuje získání výjimky z mobilizace, aby se o ni její syn mohl i nadále starat. „Jsou to právě lidé bez dokladů – nebo s nedostatečnými doklady – se zvláštními potřebami, jako je ona, jejichž životy jsou kvůli novému ukrajinskému zákonu o mobilizaci ohroženy. Žádné doklady? Pak žádní pečovatelé! Žádní vyhýbající se odvodu! Ale pokud budu odveden, co má dělat deprimovaný a odloučený sedmdesátník, jako je moje máma? Nechat si dát eutanazii?“

Ukrajinec kritizuje systém, který poskytuje výjimky z mobilizace jen určitým profesím a lidem s konkrétními zdravotními podmínkami, zatímco ostatní, včetně pečovatelů jako je on, jsou nuceni procházet složitým byrokratickým procesem. „Aby člověk získal výjimku, je vržen do spletitého světa byrokratické složitosti a neústupnosti a je vtažen do sporů o rozsah postižení své blízké osoby. Pokud jste senior s kognitivními poruchami jako moje maminka, potřebujete speciální lékařský formulář. A s tím hodně štěstí!“ píše Ukrajinec, který následně v dopise popsal své obtíže s ukrajinskou byrokracií, když se pokoušel získat potřebné lékařské dokumenty, a jak se setkal s nepochopením a podezříváním z vyhýbání se odvodům.

Anketa

Kdyby Česká televize zítra zcela a bez náhrady zanikla a přestala vysílat, chyběla by vám?

2%
93%
hlasovalo: 23096 lidí

„V každé fázi se zdá, že existuje předpoklad vyhýbání se odvodu. ,Tak to je podezřelé', prohlásila naše obvodní psychiatrička, když jsem přišel do její kanceláře v kyjevské Psychiatrické nemocnici č. 1, abych zahájil zdlouhavý proces získání životně důležitého lékařského formuláře N 080-2/o, který mě má legalizovat jako jediného pečovatele o maminku,“ vzpomíná autor dopisu. „Chodil jsem po lékařských ordinacích a tahal za sebou nebohou vyděšenou maminku ve snaze zajistit si tento stále nepolapitelný dokument.“

Jeho případem se nakonec začal zabývat i komisař ukrajinského parlamentu pro lidská práva. Vyšetřování však nikam nevedlo. Nemocnice dle jeho prohlášení nerespektuje nařízení ministerstva zdravotnictví ohledně potřebného formuláře. „Místo toho si vybírají ty nejzávažnější stavy, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba, a přehlížejí postižení, jako jsou sociální dysfunkce. Koho to zajímá? Doba je těžká. Zdá se, že takový je přístup úředníků, kteří krčí rameny,“ píše Ukrajinec.

Nakonec v dopise apeluje na lidskost a rozumnost ukrajinských úředníků, aby nezapomínali na starší a zranitelné občany, kteří se stávají oběťmi byrokratického systému: „Moje máma potřebuje pomoc. A starší lidé v situaci, kdy jim jde o život, si zaslouží něco lepšího, než aby se stali rukojmími byrokratického monstra, které slouží samo sobě. Takže mi držte palce, až se z pečovatele stanu kriminálníkem a budu se tím vyhýbat odvodům.“

Nedostatek vojáků Ukrajina řeší nejen novým mobilizačním zákonem. Náborové úsilí Ukrajiny se obrátilo i na vězeňskou populaci země. Výměnou za účast v boji nyní nabízí podmínečné propuštění vězňům v trestanecké kolonii na jihovýchodě Ukrajiny, informuje agentura AP NEWS.

„Můžete s tím skoncovat a začít nový život," řekl náborář, příslušník dobrovolnického útočného praporu. „Hlavní je vaše vůle, protože budete bránit vlast. Na 50 % neuspějete, musíte ze sebe vydat 100 %, dokonce 150 %."

Ukrajinský parlament nedávno schválil nábor vězňů, což vedlo k podmínečnému propuštění více než 3 000 vězňů do vojenských jednotek, a dalších 27 000 vězňů by mohlo dle odhadů ministerstva spravedlnosti následovat. Mnozí vězni jsou motivováni touhou vrátit se domů jako hrdinové.

Prezident Zelenskyj včera na platformě X znovu zdůraznil, že Ukrajina nutně potřebuje prostředky k ničení nosičů leteckých bomb, které aktuálně Rusko ve válce používá. „Ukrajina potřebuje nezbytné prostředky ke zničení nosičů těchto bomb, včetně ruských bojových letounů, ať jsou kdekoli. Tento krok je nezbytný,“ napsal na X Zelenskyj. Volá po jasných rozhodnutích, která zajistí dálkové údery a moderní protivzdušnou obranu jako klíč k zastavení ruského teroru a děkuje partnerům, kteří toto sdílejí.

Americká vláda mezitím pozorně sleduje potenciální rozmístění severokorejských jednotek na Ukrajině, které by mohly pomoci ruské armádě. Obranný pakt podepsaný mezi Ruskem a Severní Koreou z 19. června obsahoval příslib vzájemné vojenské pomoci – během několika dní Pchjongjang uvedl, že posílá vojáky na Ukrajinu, informoval koncem června server Kyiv Post.

Vojenská smlouva uvádí, že „v případě, že se kterákoli z obou stran dostane do válečného stavu ozbrojenou invazí z jednoho státu nebo několika států, poskytne druhá strana vojenskou a jinou pomoc všemi prostředky, které má k dispozici. A to bez zpoždění“.

Mluvčí Pentagonu Patrick Ryder na tiskové konferenci počátkem tohoto týdne zpochybnil moudrost rozhodnutí potenciálního nasazení severokorejských vojáků. „Je rozhodně třeba to sledovat. Myslím, že kdybych byl na místě vedení severokorejského vojenského personálu, zpochybnil bych rozhodnutí poslat své síly jako potravu pro děla do nelegální války proti Ukrajině. A viděli jsme, jaké ztráty mají ruské síly - takže - ale opět je to něco, co budeme sledovat,“ uvedl Ryder.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Kratochvílová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

mír

To, že si většina lidí přeje mír, je logické a pochopitelné, ale zeptám se vás jinak. Když Ukrajina teď přistoupí na podmínky Ruska, vzdá se části svého území a zaváže se nevstoupit do NATO ani EU nebude tak její dosavadní snaha ubránit se, při které vyhaslo spousta životů úplně zbytečná? A má vůbec...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 62 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

,!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekudli , 01.07.2024 11:36:08
Jo lide ukrajinský zbavte se svého despoty který vás vehnal do války i když věděl že jí nemůže vyhrát. I velitelé vašich vojsk odmítají plnit rozkazy protože vědí že je zbytečně nechat umírat mladé nezkušené vojáky protože to stejně Ukrajině nepomůže. Je to jen a jen na vás vážení Ukrajinci.

|  18 |  0

Další články z rubriky

Rusové se zlepšují. Velice. A nejen na Ukrajině, zní

9:31 Rusové se zlepšují. Velice. A nejen na Ukrajině, zní

Rusové předvádějí na ukrajinské frontě koordinované útoky. Souhra mezi údery na Časiv Jar, Toretsk a…