Ale, ale. Lidovec otočil, vítá dohodu se Sýrií. „Vrah“ Asad už nesmrdí?

26.06.2024 19:40 | Monitoring

Místopředseda parlamentní dolní komory Jan Bartošek (KDU-ČSL) vyzdvihuje průzkumnickou misi v Sýrii, kterou chystá Česko s cílem najít bezpečné zóny pro návrat uprchlíků z Evropské unie. Jeho postoj se tak v čase výrazně mění. Před pár lety zpochybňoval cestu českých poslanců do Sýrie s tím, že tamní režim zabíjí své vlastní lidi. Nyní to vypadá, že nebude vadit ani jednání s Asadem, který je spojen s ruským vůdcem Putinem, jehož je Bartošek velkým odpůrcem.

Ale, ale. Lidovec otočil, vítá dohodu se Sýrií. „Vrah“ Asad už nesmrdí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Bartošek

V souvislosti s narůstajícím tlakem v Bruselu, aby se uprchlíci ze Sýrie a z Blízkého východu vrátili po válce domů, oznámilo Ministerstvo vnitra, že pracuje na přípravách mise, která by měla zmapovat bezpečné oblasti v Sýrii, kam by se z Unie mohli navrátit syrští uprchlíci, především pak ti, kterým nebylo uznáno právo na azyl.

Mise má ulevit evropským zemím od migrantů, jak nadšeně vyzdvihuje také vládní lidovec Jan Bartošek. „Nefungující návratová politika je jeden z největších problémů boje proti migraci. Proto mám radost, že je to právě ČR, která se chce domluvit se Sýrií na vracení migrantů. Pomůže to nejen nám, ale i samotné Sýrii s obnovou její válkou zničené ekonomiky,“ uvádí vládní politik na sociální síti X.

V minulosti však Jan Bartošek spolupráci se syrskou stranou ostře odsuzoval. V prosinci 2016 hlasitě zpochybňoval cestu čtyř poslanců do Sýrie s dodávkou humanitární pomoci v hodnotě asi 1,5 milionu. Tehdy upozorňoval, že tamní režim vraždí své vládní lidi. „Ptal jsem se, zda se česká parlamentní delegace skutečně setká se zástupci režimu, který, jak to vypadá, zabíjí vlastní lidi,“ řekl Bartošek. Bylo mu, jak uvedl, řečeno, že jde o legitimně zvolenou vládu. „Zajímalo mě, na jakém procentu území tyto volby proběhly a do jaké míry je pro nás tato vláda relevantním partnerem,“ komentoval Bartošek jednání českých poslanců s představiteli syrského parlamentu.

Dnes ministr vnitra Vír Rakušan (STAN) tvrdí, že Česko bude v rámci mise jednat s prezidentem Bašárem al-Asadem, často označovaným za masového vraha a diktátora. „Nemůžeme jet na misi bez souhlasu oficiální autority. Určitě to není režim, kde bychom se shodovali v pohledu na lidská práva, ale komunikace s oficiálními autoritami tam být musí. Určitě by nám v tom pomáhala naše ambasáda,“ uvedl šéf vnitra pro Novinky.

Proti Asadovi a jeho režimu opakovaně demonstrovala francouzská společnost kvůli zneužití chemických zbraní proti vlastnímu lidu. Agentura AP dnes oznámila, že soud v Paříži potvrdil zatykač na prezidenta Sýrie Asada v souvislosti se zločiny proti lidskosti při použití chemických zbraní v roce 2013.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Lidovec....., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusezdenek2 , 26.06.2024 20:54:30
No , černoprdelníci je křiváci už od pohledu . Jednou sudeťáci , potom zase proklínaný Asad....... nic jim nesmrdí . Jsou to korouhvičky .A tomuhle bych ani pozdrav nevěřil .

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

22:30 „Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

Bývalý prezident Miloš Zeman na sobotní oslavě svých 80. narozenin uvedl, že je kvůli „neschopné vlá…