Armáda přišla do škol. Dětem dá 30 tisíc, na konci výcviku noví „záložáci“

22.07.2024 17:48 | Monitoring

Středoškoláci, kteří měli zájem, nafasovali dnes ráno vybavení a netrpělivě čekali na první placený výcvik organizovaný Armádou ČR. Ten je pro ně připraven v Žatci a Hranicích. Měsíc 127 jedinců z řad středoškoláků, kterým již bylo 18 let, bude cvičit pod dohledem profesionálů. Chystá se pro ně i střelba a test přežití. Píše o tom server iDnes.cz.

Armáda přišla do škol. Dětem dá 30 tisíc, na konci výcviku noví „záložáci“
Foto: Milan Němec
Popisek: Sestup výsadkáře ve výšce 350 metrů k zemi.

Dobrovolné vojenské cvičení je pilotním projektem, při kterém si účastníci z gymnázií, odborných středních škol i učilišť vyzkoušejí, jaké to je mít výcvik pod hlavičkou Armády ČR. Kromě chlapců jsou zde i dívky. Společně budou trénovat ve vojenských výcvikových prostorech Hradiště a Libavá.

Absolventi výcviku budou mít po jeho skončení za sebou mimo jiné i topografickou a ženijní přípravu, kurz první pomoci či tělesnou přípravu. Závěr bude patřit dvoudennímu testu přežití.

„Zkušená s armádou mladé generaci na vlastní kůži zatím chyběla,“ zdůvodňuje význam akce zástupce náčelníka Generálního štábu AČR Pavel Lipka. A motivace je zde i finanční, studenti dostanou za svůj výcvik odměnu třicet tisíc korun.

„Tak to je mazec, takže celá jedna rota děvčat a chlapců se vydala na měsíční ‚pionýrák‘, kde je přivítal generál a slíbil jim tři pětky, když to dotáhnout do konce. Velká gratulace a držím palce, ať alespoň půlka vydrží do konce,“ zaznělo hodnocení akce v diskusi. 

„Chválím, dobrý nápad. P.S.: Jako fakt budou házet ostrým (útočným nebo obranným granátem)? To jsme neměli ani za komoušů na přípravce na špagáta, bo nějaký šikula pár ročníků před náma s ním při rozmachování k hodu praštil o druhou stranu zákopu,“ píše další.

„Celý se mi to moc líbí (vážně, bez ironie), až na tu jednu věc (co ale v článku není), že na konci se člověk stává záložákem, tohle si mohla armáda odpustit,“ komentuje další.

Problém s nedostatkem vojáků je v celé Evropě. Jak je udržet? Podle serveru Politico, jenž se tématem zabýval v březnu, přesně to teď řeší evropské vlády. Ta francouzská chce vojáky udržet kombinací lepších platů, výslužného i lepší dostupností služeb. Němci zkoušejí něco podobného, ale řady vojáků chtějí rozšířit tím, že posty budou nabízet i ženám. Z článku mimo jiné vyplývá, že Polsko má nyní oficiálně větší armádu než celé Německo.

  • Psali jsme ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak armádní výcvik je připraven., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOldwin , 23.07.2024 8:16:39
Nejspíš to bude kurs pro jednorázovky. Pokud někdo neví, co je ta jednorázovka v boji, může se za 500 Kč zeptat azováka na turné po ČR. Ti jsou na turné díky tomu, že byli zašití v týlu a na přímý střet nikdy nešli. Stříleli z bezpečí i do vlastních, pokud se jednorázovka otočila dozadu.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …