Assange poletí do Austrálie vládním letadlem. „Letenka“ za 12 milionů korun

25.06.2024 15:49 | Monitoring

Po téměř 15 letech byl propuštěn z vězení novinář a zakladatel Wikileaks Julian Assange a může se vrátit do rodné Austrálie. Kvůli zákazu létání běžnými charterovými lety pro něj vypraví letadlo australská vláda a Assange jí bude muset uhradit více než půl milionu dolarů (12 milionů korun). Jeho žena Stella tak nyní shání od podporovatelů peníze.

Assange poletí do Austrálie vládním letadlem. „Letenka“ za 12 milionů korun
Foto: Repro X
Popisek: Novinář Julian Assange v roce 2024

Po mnoha letech skončí příběh stíhání novináře Juliana Assange. Ten se dohodl s americkými úřady, že se dozná ke zločinům a nebude proto nadále vězněn. Assange strávil v britském vězení pět let, propuštěn byl včera. Nyní se vrací do své rodné Austrálie. 

Byl obžalován ze spiknutí za účelem získání a šíření informací týkajících se národní bezpečnosti. Jde o soubory o válce v Afghánistánu a Iráku, které publikoval na svém serveru Wikileaks, a o kterých americká vláda tvrdila, že ohrožují lidské životy. Nicméně, jedním z těchto souborů bylo video, na němž helikoptéra USA zaútočila a zabila více než dvanáct lidí včetně dvou reportérů Reuters. Právníci Juliana Assange od začátku říkají, že proces byl politicky motivovaný.

Assangeova žena Stella nyní na sociálních sítích shání peníze na Julianův let do Austrálie. Kvůli zákazu létání běžnými lety totiž pro Assange poletí vládní letadlo a cesta tak prý bude stát 520 tisíc dolarů (12 milionů korun).

„Julianovu cestu na svobodu provázejí obrovské náklady: Julian bude dlužit 520 tisíc dolarů, které je povinen splatit australské vládě za charterový let VJ199. Nebylo mu povoleno létat komerčními leteckými společnostmi ani na linkách na Saipan a dále do Austrálie. Jakýkoli velký či malý příspěvek je velmi ceněn,“ prosí Stella Assange na síti X.

Peníze by se podle všeho mohlo podařit sehnat, protože Assange má širokou podporu po celém světě. Například prezidentský kandidát Robert F. Kennedy označil Assange za hrdinu. „Špatnou zprávou je, že se musel přiznat ke spiknutí za účelem získání a vyzrazení informací o národní obraně. Což znamená, že se americkým bezpečnostním složkám podařilo kriminalizovat žurnalistiku a globálně rozšířit svou jurisdikci i na neobčany. Julian si to musel nechat líbit. Má problémy se srdcem a ve vězení by zemřel. Bezpečnostní složky však zavedly děsivý precedens a zasadily velkou ránu svobodě tisku,“ napsal Kennedy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A co moje matka? Z Ukrajiny unikl dopis o tamních poměrech

11:14 A co moje matka? Z Ukrajiny unikl dopis o tamních poměrech

Ukrajina se snaží řešit nedostatek vojáků zavedením nového mobilizačního zákona, který však způsobuj…