Atentát na Trumpa: Z vyšetřovací zprávy vypadla před volbami klíčová informace

21.10.2024 17:55 | Monitoring

Pracovní skupina Sněmovny reprezentantů, která vyšetřuje pokus o atentát na prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, v pondělí zveřejnila první výstupy. Střelbě na bývalého prezidenta Trumpa v Pensylvánii 13. července, kvůli které zahynul jeden z účastníků mítinku, šlo podle nové zprávy zabránit. Incident prý pramenil z nedostatku řádného plánování a komunikace mezi tajnou službou a policií.

Atentát na Trumpa: Z vyšetřovací zprávy vypadla před volbami klíčová informace
Foto: X
Popisek: Donald Trump postřelen na mítinku v Pensylvánii.

V pondělí zveřejnila pracovní skupina Sněmovny reprezentantů, která vyšetřuje pokus o atentát na Trumpa, průběžné závěry vyšetřování, přičemž závěrečná zpráva by měla být hotova do 13. prosince. Smrtící střelbě šlo podle zprávy zabránit.

„Ačkoli jsou zjištění v této zprávě předběžná, informace získané během první fáze vyšetřování pracovní skupiny jasně ukazují na nedostatečné plánování a koordinaci mezi tajnou službou a jejími partnery z řad orgánů činných v trestním řízení před shromážděním,“ uvádí se ve zprávě podle informací televize Fox News.

Pracovníci Tajné služby USA (USSS) na akci „neposkytli státním a místním orgánům jasné pokyny“, jak řídit bezpečnost mimo stanovený základní bezpečnostní perimetr, a ráno v den shromáždění neproběhla ani centrální schůzka mezi USSS a orgány činnými v trestním řízení. Tato dvě zjištění popisuje zpráva jako klíčová pochybení.

Anketa

Obáváte se odklonu České republiky od jádra EU?

hlasovalo: 25079 lidí
„Zjednodušeně řečeno, důkazy, které pracovní skupina dosud získala, ukazují, že tragickým a šokujícím událostem z 13. července bylo možné předejít a nemělo k nim dojít,“ uvádí se ve zprávě.

Dvacetiletý Thomas Matthew Crooks zahájil palbu na shromáždění ze střechy těsně za bezpečnostním perimetrem akce, přičemž kromě Trumpa zasáhl další lidi, jednoho účastníka zabil a další dva těžce zranil. Jedna z otázek ve zprávě se zabývá tím, jak je možné, že Crooks vypálil osm ran, než byl zabit sniperem.

Pracovní skupina například zjistila, že Crooks byl pod dohledem státní a místní policie zhruba 40 minut předtím, než na velitelské stanoviště USSS dorazila „informace o podezřelé osobě“. Podle zprávy si tři místní strážci zákona všimli kolem 17. hodiny Brookse a každý z nich „nezávisle na sobě“ usoudil, že jeho „chování a způsoby jsou podezřelé“.

Následovala zpětná výměna informací mezi místními a státními jednotkami, přičemž komunikaci ztěžovala neexistence centrálního řídicího systému USSS. Ve zprávě se později uvádí, že přibližně až od 17.38 do 17.51 „tajná služba obdržela řadu telefonátů a zpráv o Crooksově popisu a pohybu“.

Zpráva rovněž zpochybňuje tvrzení USSS, že střelce zabil jeden z jejích odstřelovačů. Atentátníka totiž podle výpovědi zasáhl jako první člen pohotovostní jednotky (ESU). „Vystřelil jediný výstřel ze stoje na Brookse, který byl v poloze vleže na střeše. Svědek ESU řekl operační skupině, že se domnívá, že jeho výstřel zasáhl Crookse,“ uvádí se ve zprávě podle informací deníku Time.

Pitva Crookse naznačuje, že byl zasažen pouze jednou kulkou, která se ukázala jako smrtelná. Bývalá ředitelka USSS Kimberly Cheatleová dříve uvedla, že Crookse zabil protistřelec USSS a že neexistují žádné důkazy o opaku. „Při pitvě nebyly nalezeny žádné důkazy o vstupním zranění druhou kulkou,“ uvádí se ale ve zprávě.

Zpráva rovněž poukazuje na logistické problémy v hodinách před konáním shromáždění. Pro akci byla například zřízena dvě velitelská centra tajné služby, přičemž svědek vypověděl, že do centra USSS nebyl pozván nikdo z policejního oddělení ESU.

Velitel ESU Edward Lenz řekl pracovníkům operační skupiny, že odstřelovač z jeho jednotky poradil agentovi USSS, aby si z jejich velitelského centra vyzvedl radiokomunikační zařízení, aby mohl být v kontaktu s místními a státními orgány, agent si ho však nikdy nevyzvedl.

Zpráva uvádí, že odstřelovači ESU nebyli nijak informováni o žádném plánu, jak akci konkrétně zabezpečit. „Místní orgány činné v trestním řízení pracovní skupině sdělily, že tajná služba neposkytla ESU žádné pokyny ohledně umístění, úlohy a odpovědnosti jejich odstřelovačů... Chápali svůj úkol jako běžné hlídání místa shromáždění,“ uvádí se ve zprávě.

Místní a státní orgány činné v trestním řízení uspořádaly ráno v den shromáždění dvě instruktáže, ale USSS se ani jedné z nich nezúčastnila. USSS uspořádala ten den v 10 hodin dopoledne vlastní brífink, ale podle zprávy na něj nebyly místní jednotky pozvány, uvádí zpráva.

V závěru své zprávy pracovní skupina uvedla, že se bude nadále snažit vyslýchat úředníky a přezkoumávat nové podrobnosti, jakmile se objeví, a potvrdila svůj cíl vyšetřit jak incident z 13. července, tak pokus o atentát na Trumpa z 15. září na jeho golfovém hřišti ve West Palm Beach. Pracovní skupinu pověřili vedoucí představitelé Sněmovny reprezentantů po jednomyslném hlasování ve sněmovně.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Důchodová reforma

Jak vysvětlíte, že teď kritizujete vládu za navyšování věku odchodu do důchodu, přitom to není tak dlouho, co jste to taky navrhovala a tehdy vás zastavila Maláčová? A druhá věc, co mě zajímá, jestli máte připravenou nějakou vlastní důchodovou reformu, protože když jste byli ve vládě, tak jste s žád...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

18:50 „Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že Andrej Babiš byl neoprávněně evidován jako agent StB v někd…