Beseda o dezinfu: Koho nám to zvou? A kdo nám to sponzoruje? Toto prosáklo

04.08.2024 12:32 | Monitoring

Slavonice Fest, letní filmový a hudební festival, si do svého programu pozval také Otakara Foltýna nebo Boba Kartouse. Řeč byla o dezinformacích. Podporu besedě udělalo Velvyslanectví USA v Praze. „Debaty o správné pravdě a dezinfo pronikají i na filmové festivaly. Jenže zvaní jsou jen ti z jednoho tábora,“ poukázala Společnost pro obranu svobody projevu.

Beseda o dezinfu: Koho nám to zvou? A kdo nám to sponzoruje? Toto prosáklo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Kartous jako řečník na letenské demonstraci Milionu chvilek

Na besedě s názvem „Pravda není jenom slovo“ se můžete potkat s vládním koordinátorem strategické komunikace Otakarem Foltýnem, s novinářkou týdeníku Respekt Ivanou Svobodovou, s mluvčím tzv. Českých elfů Bobem Kartousem, se zakladatelem Novinářského inkubátoru Tomášem Bouškem a s Kateřinou Procházkovou, novinářkou a analytičkou projektu Sinopsis, která bude besedu moderovat. Vstup byl volný, k dispozici byl bar i gril, styl debaty byl podle pořadatelů neformální. A že „všichni jsou vítáni“.

Besedu Novinářský inkubátor uvádí slovy o potřebě boje s dezinformacemi. „Věříme, že pravda není jenom slovo. I když to tak v dnešní době často vypadá. Jaké je dnes postavení, a role pravdy ve veřejném prostoru? Koho pravda zajímá? Má šanci na vítězství v nerovném souboji s dezinformačním ‚zbrojním průmyslem‘ probíhající hybridní války? Odpovědi budeme hledat spolu s odborníky s bezprostřední zkušeností s dezinformační mašinérií,“ stojí na webu Novinářského inkubátoru, který se popisuje jako Nezávislá platforma pro kultivaci a zviditelnění mediální tvorby začínajících novinářů. U besedy pak stojí informace, že beseda je podporována Velvyslanectvím USA v Praze.

Besedy si všimla Společnost pro obranu svobody projevu. „Debaty o správné pravdě a dezinfo pronikají i na filmové festivaly. Jenže zvaní jsou jen ti z jednoho tábora. A všimněte si, kdo to platí,“ poukázala společnost na svém facebooku, že podporu získala z Velvyslanectví USA.

„Nezávislý“ Novinářský inkubátor ve spolupráci s Velvyslanectvím USA v Praze pořádá také pravidelné semináře s názvem „Mediální obezřetnost seniorů“. Se seminářem inkubátor objíždí regiony České republiky a učí nejen seniory mediální obezřetnosti. Seminářem provádějí „novináři a odborníci na mediální gramotnost nebo dezinformace“. Cílem semináře je naučit „dříve narozené“ ověřovat informace a poukázat na existenci fake news.

Kdo patří mezi řečníky? „Mezi naše řečníky patří například Zdeněk Svoboda (certifikovaný lektor mediálního vzdělávání seniorů), Daniela Tunklová (reportérka ČT) nebo Veronika Krátka Špalková (analytička think-tanku Evropské hodnoty),“ stojí na webu Novinářského inkubátoru. Projekt seminářů pro seniory podporuje Velvyslanectví USA. 

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Že americká verbež tu provádí podvratnou protistátní činnost a zasahuje do vnitřní politiky státu je známo delší dobu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejoshua , 04.08.2024 12:46:25
- teď se to jen oficiálně potvrdilo

|  16 |  0

Další články z rubriky

Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

13:50 Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

Docent Miroslav Ševčík promluvil pro server ParlamentníListy.cz. Promluvil ze Zlatých hor na severu …