Bidenův konec. Sázkaři mají jasno, za jeho zády se to mele

04.07.2024 7:43 | Zprávy

Mezi americkými demokraty dál stoupá napětí. Úřadující prezident USA Joe Biden sice stále přesvědčuje veřejnost, že může zůstat prezidentem další 4 roky, ale jedna skupina lidí už mu nevěří. Důležitá skupina. Sázkaři. Ti už si podle všeho vybrali za Bidena náhradu. A své si k tomu řekli i demokratičtí guvernéři, kteří se sešli s Bidenem. Napětí houstne.

Bidenův konec. Sázkaři mají jasno, za jeho zády se to mele
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden s poznámkami v ruce

Nadcházející prezidentské volby v USA jsou střet dvou starců. Republikánskému vyzyvateli Donaldu Trumpovi je 78 let. A úřadujícímu prezidentovi Joeu Bidenovi, který by rád seděl v Oválné pracovně další 4 roky, bude letos v listopadu 82 let.

Bidenův vysoký věk se teď naplno projevil v nezvládnuté televizní debatě z minulého týdne. Prezident sice zatím přesvědčuje Američany, že je schopen zastávat úřad v podstatě nejmocnějšího politika na planetě Zemi další 4 roky. Ale svůj boj pravděpodobně již prohrál. Průzkum agentury Reuters totiž ukázal, v koho věří sázkaři. Mezi politiky demokratické strany to už není Joe Biden.

„V průzkumu agentury Reuters/Ipsos zveřejněném v úterý Harrisová zaostávala za Trumpem o jeden procentní bod na úrovni 42 % ku 43 %,“ napsala agentura Reuters. Kamale Harrisové je teprve 59 let a v roli viceprezidentky stála po Bidenově boku celé 4 roky. V roli viceprezidentky ustála nejeden útok opozičních republikánů, a tak je podle agentury Reuters a stejně tak podle sázkařů logickou náhradou pro případ, že se Biden nakonec rozhodne z prezidentského klání odstoupit.

Objevují se sice i jiná jména – jména guvernérů, jako je Gavin Newsom z Kalifornie, Gretchen Whitmer z Michiganu a Josh Shapiro z Pensylvánie, ale podle agentury Reuters Harrisovou v podstatě nelze obejít. Už proto ne, že pokus obejít Harrisovou by se mohl dotknout jak však voliček, tak afroamerických voličů, a to jsou skupiny, které si demokraté nemohou dovolit ztratit.

Harrisová bude moct převzít celý aparát a finance kampaně po Bidenovi. Jak již bylo řečeno, podle sázkařů by to měla udělat.

Donna Brazileová, bývalá dočasná předsedkyně Demokratického národního výboru, která má klíčovou roli ve výboru na letošním srpnovém sjezdu Demokratické strany, uvedla, že osobou, která může okamžitě nastoupit, pokud se Biden rozhodne nekandidovat, je Harrisová.

„V Demokratické straně právě probíhá skutečná diskuse o vůdcovství, ale je spravedlivé říci, a nejsem z toho nadšený... nebude možné Kamalu ignorovat,“ řekl jeden z dárců.

Jenže Harrisová a její tým říkají něco jiného. „Viceprezidentka Harrisová se těší na druhé funkční období s prezidentem Joem Bidenem,“ stojí v prohlášení její kanceláře.

A Stephanie Cutterová, zástupkyně manažera kampaně bývalého prezidenta Baracka Obamy, jejíž firma má smlouvu na produkci Demokratického národního shromáždění v srpnu, řekla, že „prezident Biden je nominován a zůstane nominantem“.

Server USA Today upozornil, že guvernéři z řad Demokratické strany se sešli s Bidenem i s Harrisovou a sdělili jim, že pokud bude Biden kandidovat, budou stát za ním. Jenže jedním dechem údajně dodali také to, že na prvním místě pro ně není Biden sám, ale vítězství demokratů v prezidentských volbách.

„Čtyřiadvacet demokratických guvernérů se ve středu večer sešlo s prezidentem Joem Bidenem a viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Ale zatímco několik guvernérů později řeklo, že ‚stojí za ním‘ (za Bidenem), zároveň zdůraznili, že jejich hlavním cílem je najít ‚cestu k vítězství‘. Namísto toho, aby po schůzce byla vidět jasná jednomyslná fronta za Bidenem, pouze tři z 10 guvernérů, kteří se s Bidenem osobně setkali v Bílém domě, společně opustili západní křídlo, aby oslovili velkou skupinu reportérů,“ uvedl server USA Today.

Asociace demokratických guvernérů požádala o schůzku s Bidenem poté, co členové vyjádřili obavy nejen z Bidenova výkonu v televizní debatě, ale také kvůli tomu, co se začalo dít po debatě.

Guvernér Marylandu Wes Moore, který také krátce hovořil s novináři, označil rozhovor za „upřímný“. „Když někoho milujete, říkáte mu pravdu,“ řekl Moore a dodal, že guvernéři byli upřímní ohledně obav, které od ostatních demokratů slyšeli od Bidenovy debaty proti Trumpovi. „Prezident nás ujišťoval, že je vše v pořádku a řekli jsme mu, že budeme stát při něm,“ řekl Moore s tím, že v minulosti stál prezident Biden po boku guvernérů a teď je čas, aby oni stáli při něm.

Guvernéři Gretchen Whitmer z Michiganu, Gavin Newsom z Kalifornie, JB Pritzker z Illinois a Andy Beshear z Kentucky byli mezi guvernéry, kteří se setkali s Bidenem v Bílém domě, ale nemluvili s novináři.

Guvernér Severní Karolíny Roy Cooper, jenž byl mezi 14 guvernéry, kteří se setkání s Bidenem též virtuálně zúčastnili, potvrdil svou podporu stávajícímu prezidentovi. „Donald Trump je existenční hrozbou pro naši demokracii a všichni v sále se shodli, že je nezbytně nutné ho porazit,“ napsal Cooper na sociálních sítích. „Prezident Biden nám řekl, že se rozhodně uchází o znovuzvolení, je naším kandidátem a budeme i nadále dělat vše, co je v našich silách, abychom mu zajistili Severní Karolínu.“

Ale mnoho demokratů a Bidenových spojenců začalo uznávat, že prezident musí v nadcházejících dnech prokázat svou zdatnost, jinak riskuje, že bude politicky oslaben natolik, že nemá jinou možnost než odstoupit.

Podle CNN má teď Biden před sebou pořádný kus práce. „Prezident Joe Biden musí udělat mnohem víc, aby potlačil paniku demokratů kvůli jeho hroznému výkonu v debatě s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem, a to rychle. Poté, co se texaský kongresman Lloyd Doggett v úterý stal prvním demokratickým zákonodárcem, který prolomil řady a požadoval, aby Biden odstoupil, nejvyšší straničtí představitelé nyní žádají více otevřenosti a podrobností o prezidentově zdravotním a duševním stavu,“ napsala americká zpravodajská stanice.

A hlasy demokratů v Kongresu dávají CNN za pravdu.

„Existuje velká a stále rostoucí skupina demokratů ve Sněmovně reprezentantů, která se obává o prezidentovu kandidaturu, což představuje širokou část volebního výboru,“ řekl jeden z kongresmanů z Demokratické strany Brianně Keilarové ze CNN pod podmínkou, že zůstane v anonymitě, aby promluvil upřímně. „Jsme hluboce znepokojeni jeho trajektorií a jeho schopností vyhrávat. Chceme mu dát prostor, aby se rozhodl (ustoupit stranou), ale pokud to neudělá, budeme stále hlasitěji hovořit o svých obavách,“ zdůraznil kongresman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 31 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Co se tu neříká. „Když padnou USA, bude líp.“ Dánský politolog chce konec impéria

21:12 Co se tu neříká. „Když padnou USA, bude líp.“ Dánský politolog chce konec impéria

Důležitým tématem před americkými prezidentskými volbami je bezpečnost ve světě a řešení zahraničníc…