Budeme investovat, komisařka pro obranu bude, slíbila Uršula von der Leyenová. Jen neřekla, kde vzít peníze

19.07.2024 11:40 | Zprávy

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg oznámil, že NATO otevře velitelské centrum v Německu, které bude dohlížet a koordinovat vojenskou pomoc a výcvikové projekty NATO. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se během svého projevu před europoslanci zavázala, že v příštích pěti letech vytvoří „skutečnou evropskou obrannou unii“ s vlajkovými projekty v podobě vzdušného štítu nad EU a účinné kybernetické obrany. Ale mezitím nezahálejí ani Rusové.

Budeme investovat, komisařka pro obranu bude, slíbila Uršula von der Leyenová. Jen neřekla, kde vzít peníze
Foto: Screen Youtube
Popisek: Ursula von der Leyenová bude předsedkyní eurokomise dalších pět let

Válka na Ukrajině trvá už 877 dní. V noci ze 17. na 18. července zaútočili Ukrajinci na jednotky ruské pobřežní stráže na Ruskem okupovaném poloostrově Krym. Ukrajinský server Suspline napsal, že během útoku bylo poškozeno a vyřazeno z provozu velitelství s kontrolním bodem, sklad s municí a technikou, elektrická rozvodna, technické zázemí a ruské palebné pozice.

Jeden z ruských proválečných blogerů napsal, že okupační jednotky sestřelily 33 dronů, a pokud byly způsobeny vůbec nějaké škody, způsobily je trosky padajících dronů.

Ve stejné době prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj děkoval Britům a celému Západu, že dál podporují Ukrajinu. Zelenskyj uvedl, že ukrajinské síly zastavily ruskou ofenzivu do severní Charkovské oblasti a poznamenal, že ukrajinské údery proti vojenským cílům v Bělgorodské oblasti hrají roli ve schopnosti Ukrajiny odrazit tuto ofenzivu. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) upozornil, že Zelenskyj žádal západní partnery Ukrajiny, aby rozšířily oblast Ruské federace, na kterou by Ukrajinci mohli udeřit za pomoci západních zbraní, aby okupantům ztížili provádění operací na napadené Ukrajině.

Ukrajina také 18. července podepsala bilaterální dohody s Českem a Slovinskem. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg oznámil, že NATO otevře velitelské centrum v Německu, které bude dohlížet a koordinovat vojenskou pomoc a výcvikové projekty NATO, které podporují ukrajinské ozbrojené síly, a že velitelské centrum bude funkční v září 2024.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se během svého projevu před europoslanci zavázala, že v příštích pěti letech vytvoří „skutečnou evropskou obrannou unii“ s vlajkovými projekty v podobě vzdušného štítu nad EU a účinné kybernetické obrany.

„Ve spolupráci s členskými státy a v úzké koordinaci s NATO navrhneme řadu obranných projektů společného evropského zájmu počínaje evropským vzdušným štítem a kybernetickou obranou,“ uvedla. „Členské státy si vždy ponechají odpovědnost za své vlastní jednotky, od doktríny až po rozmístění,“ uvedla von der Leyenová v dokumentu vytyčujícím její program. „Evropa může udělat hodně pro podporu a koordinaci úsilí o posílení obranné průmyslové základny, inovací a (evropského) jednotného trhu,“ dodala.

Na slova Ursuly von der Leyenové upozornila agentura Reuters.

Von der Leyenová potvrdila, že plánuje jmenovat evropskou komisařku pro obranu – novou funkci – a uvedla, že komise předloží Bílou knihu o budoucnosti evropské obrany během prvních 100 dnů svého příštího funkčního období.

Jen se nezmínila o tom, jak přesně budou tyto nové obranné projekty financovány. Řekla jen, že její komise předloží „návrhy na naléhavé potřeby investic do obrany“.

Ale mezitím nezahálejí ani Rusové. Washingtonský institut si všímá horečné kremelské diplomatické aktivity, která zahrnuje debaty s Čínou, s Vietnamem, ale také s Ománem, Katarem, Saúdskou Arábií či Spojenými arabskými emiráty.

„Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na tiskové konferenci v Organizaci spojených národů (OSN) 17. července prohlásil, že Rusko a Čínská lidová republika (ČLR) se zasazují v rámci Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO), Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) a Rady pro spolupráci v Zálivu (ekonomická unie zahrnující Bahrajn, Kuvajt, Omán, Katar, Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty) pro vytvoření euroasijské bezpečnostní architektury,“ uvedl ISW.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Máme vlastní obranu, máme NATO, a ještě další orgán- organizace co nás obere o peníze? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 19.07.2024 11:52:11
Tak zrušme v Evropě NATO a udělejme si vlastní spolek na zabíjení a nemusíme vést a platiti americké války.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…