Byl s nimi od začátku. Ale Bartošovo sledování občanů bylo pro piráta poslední kapka

19.07.2024 7:07 | Monitoring

Zakladatel České pirátské strany Jiří Kadeřávek dnes na sociálních sítích oznámil, že stranu opouští. „Dnes jsem Pirátské straně doručil žádost o bezodkladné ukončení členství v souvislosti se zaváděním systému e-Turista. Pirátská strana nyní pracuje proti ideálům, se kterými byla založena,“ napsal ve svém oznámení Kadeřávek. A že poslední kapkou pro něj bylo zavedení evidence turistů, které prosadil ve vládě pirátský předseda a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Kadeřávek se omluvil za důsledky, k nimž založení České pirátské strany vedlo nebo povede.

Byl s nimi od začátku. Ale Bartošovo sledování občanů bylo pro piráta poslední kapka
Foto: Piráti
Popisek: Jiří Kadeřávek

Poslední kapkou pro Jiřího Kadeřávka bylo, když předseda České pirátské strany a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve středu na vládě prosadil povinnost ubytovatelů k registraci do nového registru e-Turista, který bude sloužit k předávání osobních údajů o hostech do rukou státu.

„Zavedení centrálního státního registru pro sledování pobytu občanů na návrh předsedy Pirátské strany, dokonce bez předchozí vnitrostranické diskuse a pod rouškou digitalizace, je pro mne natolik neakceptovatelné, že nejsem nadále schopen podílet se na činnosti Pirátské strany a podporovat ji,“ sdělil Kadeřávek.

„Pirátská strana v tuto chvíli představuje politický nástroj, který pracuje proti ideálům, pro které byla založena, tedy včetně striktní ochrany soukromí občana,“ pokračoval zakladatel Pirátů.

„Dnes jsem tedy doručil žádost o bezodkladné ukončení mého členství v Pirátské straně. Věřím, že je ve straně stále mnoho členů, kteří si dokáží představit, jak těžké je pro mne tento mentální účet, který se pro mne v posledních letech překlopil do záporných hodnot, takto uzavřít. Vyzývám je, aby se zamysleli nad tím svým. Věřil jsem dlouho, že má varování před chybnými politickými rozhodnutími padnou na úrodnou půdu a že proces destrukce pirátských ideálů se podaří zvrátit. Ale výsledkem byla jen mentálně velmi nepříjemná osobní deziluze. A tak je čas jít,“ zdůvodňuje odchod z Pirátské strany na svém facebooku.

Připojil omluvu lidem, kterým pirátskými vládními činiteli prosazované změny naruší soukromí. „Omlouvám se všem za důsledky, ke kterým založení Pirátské strany vedlo nebo povede. Nelze vstoupit dvakrát do stejné řeky; šance, kterou mnou založená strana měla, zůstala ke škodě občanů této země nevyužita a již se nevrátí. Výsledkem bude deziluze z liberální politiky a příchod staronových demagogů, kterým nejen výše uvedeným počinem, ale též naší vlastní podporou a členstvím umetáme cestu. Piráti, kurz, který aktuálně držíme, není a nikdy nebyl kurzem, kterým jsem naši bárku nasměroval. A opakování mantry ‚držíme kurz‘ je smutným přiznáním toho, že jsme z něj již dávno sešli,“ napsal Kadeřávek.

V rozhovoru pro Novinky později také sdělil, že mu vadil vznik předvolební koalice se STANem. „Znamenala pro naši politiku kompromisy a měla i důsledek pro náš volební výsledek, kdy jsme z 22 poslanců spadli na čtyři. Ve čtyřech poslancích pak nemůžeme naši politiku dost dobře realizovat. Ale nebyla kvůli tomu vyvozena žádná politická odpovědnost lidí, kteří tu koalici připravovali. Přičemž při založení strany jsme vždy zdůrazňovali odpovědnost politiků za své činy. To bylo další selhání,“ uvedl v rozhovoru Kadeřávek.

„A samotná participace na vládě, která je výrazně konzervativní a ve které nedokážeme naše témata protlačit, je pro mě dlouhodobě trnem v oku,“ doplnil, a že zmíněná registrace turistů je však pro něj už červená linie.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je to jasné !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseObčan Brych , 19.07.2024 7:37:38
Pane Kadeřávku za Vaše rozhodnutí, dávám palec nahoru !

|  8 |  0

Další články z rubriky

Hromadný výbuch roztrhal Hizballáh. Mossad, nebo nehoda? A co auta? Ondřej Neff klade otázku

20:45 Hromadný výbuch roztrhal Hizballáh. Mossad, nebo nehoda? A co auta? Ondřej Neff klade otázku

Výbuchy pagerů zabily v Libanonu bojovníky Hizballáhu a zranily tisíce lidí. Na sociálních sítích ko…