Bývalý guvernér Singer má obavy: Ceny v EU vystřelí více, než v Rusku. A odnese to demokracie

05.07.2022 21:28 | Analýza

Podle exguvernéra ČNB Miroslava Singera budou inflační tlaky v Evropské unii přetrvávat mnohem déle než ve zbytku světa. Ve svém komentáři pro server SeznamZprávy.cz Singer poukázal, že i kvůli Zelené dohodě se bude poptávka v Evropě držet nadále na vysoké úrovni a ECB jen horko těžko sáhne k přitvrzení měnové politiky, jelikož by to byl problém s ohledem na předlužené země jihu eurozóny. Ceny tak v Evropě prý porostou dokonce rychleji než v Rusku. Právě to může mít dle Singera vážný vliv také na demokracii.

Bývalý guvernér Singer má obavy: Ceny v EU vystřelí více, než v Rusku. A odnese to demokracie
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Exguvernér ČNB Miroslav Singer

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí
K údajům, jež byly publikovány, že poprvé po více než 30 letech převýšil import vývoz Německa, Singer ve svém komentáři pro SeznamZprávy.cz poznamenal, že podobný vývoj aktuálně můžeme pozorovat v zahraničním obchodě Evropské unie jako celku.

Tento vývoj podle něho může signalizovat dlouhodobější zhoršení vývoje zahraničního obchodu ekonomik Německa, Evropské unie i té naší.

Singer míní, že aktuální poptávka v ekonomikách EU bude těžko klesat a ECB sice indikuje, že „jako úplně poslední z významných i významnějších centrálních bank už tedy také začne zvyšovat sazby, ale nějaké významnější ochlazení způsobené měnovou politikou čekat nelze“.

Od Evropské centrální banky navíc má dojít jen k velmi mírným krokům, jelikož je v pozici, kdy už nemůže dělat téměř nic, aniž by ohrozila extrémně zadlužené státy jihu eurozóny – jen oznámení možného zvyšování úrokových sazeb v eurozóně totiž nedávno způsobilo předlužené Itálii takové problémy, že ECB narychlo svolala mimořádnou schůzi a pomalu začíná řešit podobu zcela nového kvantitativního uvolňování s cílem zabránit kolapsu v dosti nehomogenní eurozóně. ECB se podle Singera „bude pokoušet bránit tomu, aby musely zadluženější země eurozóny platit vyšší úrok za svůj dluh“, takže to „žádný citelnější impuls k fiskálnímu přitvrzení také v nejbližší době neposkytne“.

„A nutnost dozbrojit ani pokračování ‚grýndýlu‘ také poptávku snižovat nebudou,“ upozorňuje Singer.

Nákladové tlaky se tak v Evropské unii mají podle ekonoma ze všech významnějších globálních ekonomik držet nejdéle. Nejvyšší prý v EU budou rovněž ceny energií, a zatímco Indie a Čína budou levně dovážet energie z Ruska a USA si nakonec vždy mohou pomoct vlastní produkcí, Evropě zbyde akorát tak závislost na ostatních a bude si moci energeticky náročné statky nechat dovážet.

Dle Singera tak v Evropské unii budou inflační tlaky přetrvávat mnohem déle, než si mnozí uvědomují. „I tak ale doufejme, že ECB i další centrální banky EU včetně té naší budou nakonec schopny potřebné přitvrzení měnové politiky realizovat. Ona totiž představa, že ceny v některých zemích EU dlouhodobě porostou rychleji než v Rusku – v pobaltských ekonomikách je to realita už dnes –, také není příliš žádoucí,“ poukazuje. A dodává: „Ona demokracie, jak ji známe, se totiž s trvalou vysokou inflací snáší dost obtížně.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

22:00 Premiér Fiala na ČT: „Jsme předurčení dovládnout.“

Premiér Petr Fiala (ODS) byl hostem v pořadu Interview ČT24, kde vyzdvihoval svou vládu jako pevnou.…