Dvojí kvalita potravin a zboží, téma, které Česká republika a s ní i některé další země tzv. Visegrádské čtyřky řeší už řadu let, a to i na evropské úrovni.
Jde o následující. Jak se podařilo odhalit někdejší europoslankyni Olze Sehnalové (ČSSD) a spotřebitelským testům organizace dTest, některé potraviny prodávané pod stejnou značkou a v totožném balení v různých zemích Evropské unie mají rozdílné složení z hlediska kvality.
Horší složení většinou měly ty potraviny, které se prodávaly v členských zemích Evropské unie řadících se k takzvanému bývalému východnímu bloku (př. Coca-cola určená pro německý supermarket obsahuje cukr, kdežto ta pro český trh jen sladidlo, masové konzervy totožné značky měly větší podíl skutečného masa na trhu v Německu a u totožného výrobku prodávaného v ČR bylo maso jen tzv. separát).
Výrobci argumentovali regionálními odlišnostmi v chuti. Sehnalové se přesto podařilo na evropské půdě téma zdvihnout. Po zásahu Evropské komise (více ve velkém rozhovoru s Olgou Sehnalovou ZDE) to však příliš růžově pro úspěch její agendy nevypadá. A do karet jí nehraje ani výsledek nové studie, kterou si Komise k posouzení dvojí kvality v EU zadala a o které informoval web Seznam Zprávy.
V tzv. dvojí kvalitě se v Evropské unii vyrábí až třetina potravin, zmiňuje její výsledky web Seznam Zprávy. Studie srovnávala například výrobky firmy Coca-cola, Fanta, Activia, Nutella, Rybí prsty Iglo či čokoládové výrobky Milka. Podle studie však neexistuje rozdíl v kvalitě výrobků mezi trhy v západních zemích EU a jejich východními protějšky. „Velká studie Evropské komise, která zkoumala 1 400 potravin, ale ukázala, že dělení na západ a východ v Evropské unii neexistuje,“ uvedl zpravodajský portál.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Jonáš Kříž