Česká republika mezi vyvolenými. Zlínský kraj zavedl jako první švýcarskou aplikaci a slaví úspěch

11.10.2024 7:15 | Monitoring

Díky Zlínskému kraji se Česká republika zařadila mezi sedm evropských zemí, kde nyní funguje švýcarská mobilní aplikace FAIRTIQ, která výrazně zjednodušuje placení ve veřejné dopravě. První tři měsíce provozu ukázaly, že inovace má v Česku své místo – aplikace se setkává s pozitivními ohlasy a prokazuje svou efektivitu.

Česká republika mezi vyvolenými. Zlínský kraj zavedl jako první švýcarskou aplikaci a slaví úspěch
Foto: Archiv PL
Popisek: Aplikace FAIRTIQ

FAIRTIQ funguje na jednoduchém principu, který již úspěšně využívají země jako Švýcarsko či Rakousko. Před nástupem do vozidla cestující aktivuje aplikaci, která sleduje jeho pohyb. Po vystoupení stačí přejet prstem a FAIRTIQ automaticky vypočítá nejvýhodnější jízdné. Tento systém přináší novou úroveň komfortu pro cestující, což potvrzuje i Radim Holiš, hejtman Zlínského kraje. „Jsem velmi rád, že Zlínský kraj byl průkopníkem v ČR a zavedení této aplikace v naší veřejné dopravě vedlo k nárůstu počtu cestujících. Naším cílem je nejen usnadnit lidem cestování, ale také zatraktivnit veřejnou dopravu pro širší veřejnost,“ uvedl hejtman.

Zavedení FAIRTIQ má za cíl nejen přilákat více cestujících, ale také modernizovat veřejnou dopravu v kraji. Náměstek hejtmana pro dopravu Radek Doležel vidí v aplikaci revoluční krok vpřed: „FAIRTIQ má pro nás obrovský význam, protože odpovídá naší strategii modernizace dopravy. Uživatelé si chválí jednoduchost a pohodlí,“ uvedl Doležel.

A to dokazují také první výsledky „Během prvních tří měsíců registrujeme přes 10 tisíc stažení aplikace do mobilních zařízení. Momentálně evidujeme přes 3 900 aktivních uživatelů, tedy těch, kteří aplikaci využili posledních 28 dnech. Celkem jsme od spuštění aplikace přes FAIRTIQ prodali přes 63 tisíc jízdenek,“ uvádí Martin Štětkář, jednatel společnosti Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje a pokračuje: „Dosavadní trend je stoupající. V červenci se přes FAIRTIQ uskutečnilo na 13 tisíc cest, v srpnu to bylo téměř 20 tisíc cest a v září dokonce 30 tisíc cest.“

Snahou Zlínského kraje je tarifně integrovat všechny městské dopravy v regionu se systémem Integrované dopravy Zlínského kraje. V současné době je plně tarifně integrovaná městská doprava v souměstí Uherské Hradiště – Staré Město – Kunovice a městská doprava ve Vsetíně, zatímco v případě Kroměříže a Zlína přípravy na integraci ještě probíhají. Cestující, kteří využívají aplikace FAIRTIQ, však už nyní cestují za stejných finančních podmínek jak krajskými autobusy a vlaky, tak trolejbusy a autobusy zlínské a kroměřížské městské dopravy.

„Mobilní aplikace FAIRTIQ je prvním kanálem, který sjednocuje jízdné u všech poskytovatelů veřejné dopravy v regionu. Věříme, že se nám v příštích letech podaří dosáhnout, aby stejné ceny v krajské a městské dopravě byly nastaveny i u ostatních platebních metod,“ uzavírá Martin Štětkář.

Švýcarský tvůrce aplikace, Gian-Mattia Schucan, podtrhuje význam Zlínského kraje jako průkopníka v zavádění FAIRTIQ v České republice: „„Je nám ctí, že obyvatelé Zlínského kraje budou mít zanedlouho možnost jezdit veřejnou dopravou doslova na jedno swipnutí na mobilu. Vzájemná spolupráce je důkazem, že o naši technologii vyvinutou ve Švýcarsku je velký zájem i v zahraničí,“ uvedl.  Gian-Mattia Schucan, zakladatel společnosti FAIRTIQ.

Po úspěšném pilotním provozu ve Zlínském kraji se uvažuje o rozšíření aplikace i do dalších regionů České republiky. Aplikace FAIRTIQ je tak dalším příkladem, jak technologie a inovace mohou zjednodušit každodenní život cestujících a podpořit udržitelné formy dopravy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Vláda vyplácí stamiliardy na Ukrajince

To tvrdí SPD včetně vás. Zajímalo by mě, zda lze přesně někde dohledat, kolik a za co vláda peníze Ukrajincům vyplácí? A chápu to dobře, že vy byste Ukrajincům nedali vůbec nic? A poskytly byste jim vůbec azyl? A jestli ano, tak jak by to fungovalo v praxi? Protože když by nedostali žádnou finanční ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 14 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Neověřili, jen opsali.“ Neziskovka dala seznam „dezinformátorů“, redakce šíří. Zpochybněno

14:50 „Neověřili, jen opsali.“ Neziskovka dala seznam „dezinformátorů“, redakce šíří. Zpochybněno

Nezisková organizace Prague Security Studies Institute (PSSI) se rozhodla stvořit seznam internetový…