Česko kleslo ve srovnání prosperity na osmadvacáté místo, vede Norsko

01.11.2012 6:06 | Zprávy

Česká republika obsadila 28. místo v letošním globálním žebříčku prosperity sestaveném výzkumným institutem Legatum. Proti loňsku si pohoršila o dvě příčky, ve srovnání s výsledkem v roce 2010 o čtyři. Na prvním místě zůstalo Norsko. Poslední, 142. příčku letos obsadila Středoafrická republika.

Česko kleslo ve srovnání prosperity na osmadvacáté místo, vede Norsko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Index prosperity institutu Legatum hodnotí státy podle řady kritérií. Patří mezi ně například ekonomika, osobní svoboda, vzdělání, zdraví nebo bezpečnost.

Nejhůř je na tom svoboda a sociální kapitál

Analytici podotýkají, že globální prosperita se i přes finanční krizi zvyšuje, bezpečnost ale klesá. Všímají si také růstu některých východních ekonomik a upozorňují, že v kategorii ekonomiky jsou v první desítce také Hongkong, Singapur a Tchaj-wan.

Česká republika v celkovém srovnání letos předstihla například Polsko (32., loni 28.), Itálii (33., loni 30.) a Slovensko (36., loni 32.). Ze sledovaných kritérii si Česko nejlépe vedlo ve vzdělání, kde obsadilo 22. příčku. Nejhorší výsledek, pokaždé 45. místo, zaznamenalo v kategoriích osobní svoboda a sociální kapitál.

Spojené státy letos poprvé vypadly z první desítky a celkově obsadily 12. místo. Německo skončilo 14. Poslední místa v celkovém srovnání obsadily Afghánistán (140.), Kongo (141.) a Středoafrická republika (142.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Evropa je moc bílá, myslí si Evropská rada pro zahraniční vztahy. A chce to změnit

21:30 Evropa je moc bílá, myslí si Evropská rada pro zahraniční vztahy. A chce to změnit

Nedávná zpráva vlivného think-tanku Evropská rada pro zahraniční vztahy (ECFR), zabývajícího se směř…