Český občan zatčen ve Venezuele. Obvinění z pokusu o převrat a vraždu Madura

15.09.2024 11:04 | Zprávy

Venezuelská vláda oznámila zatčení 14 osob, včetně tří Američanů, dvou Španělů a jednoho Čecha, kvůli údajnému spiknutí s cílem zavraždit prezidenta Nicoláse Madura. Tento krok přichází v době rostoucího napětí mezi Venezuelou a Španělskem, které poskytlo azyl venezuelskému opozičnímu vůdci Edmundu Gonzálezovi. Diplomatické vztahy mezi oběma zeměmi se zhoršují, zatímco venezuelský režim obviňuje americké a španělské zpravodajské služby ze zapojení do spiknutí.

Český občan zatčen ve Venezuele. Obvinění z pokusu o převrat a vraždu Madura
Foto: X/ 800 Notícias
Popisek: Jan Darmovzal, jeden ze 14 zatčených ve Venezuele

Vztahy mezi Venezuelou a Španělskem se dále vyhrocují. V neděli 8. září španělský ministr zahraničí José Manuel Albares oznámil na platformě X, že opoziční venezuelský vůdce Edmundo González odletěl do Španělska. Španělsko mu poskytlo azyl a zajistilo jeho bezpečnost. 

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 7436 lidí

Předseda vlády Pedro Sánchez označil Gonzáleze za „hrdinu“. Pravice, zejména Lidová strana (PP), vládu obvinila z komplicity s „bolívarskou diktaturou“ tím, že poskytla azyl venezuelskému opozičnímu vůdci, přičemž někteří představitelé pravice již dříve obvinili vládu z neochoty podporovat Gonzáleze.

Ve středu schválil španělský Kongres nelegislativní návrh uznávající Gonzáleze za legitimního prezidenta Venezuely. Španělská politická strana PNV oznámila, že podpoří návrh PP na uznání Gonzáleze jako „zvoleného prezidenta“. To vyvolalo diplomatický konflikt mezi Madridem a Caracasem. V reakci na to venezuelský parlament navrhl přerušení vztahů se Španělskem.

Tuto sobotu pak venezuelská vláda oznámila odhalení údajného „teroristického“ spiknutí, jehož cílem bylo zavraždit prezidenta Nicoláse Madura a další představitele, informoval španělský zpravodajský server El Diario.

Zatčeno bylo 14 osob včetně šesti cizinců, mezi nimiž jsou tři Američané, dva Španělé a jeden Čech. „Tyto skupiny se snaží zmocnit bohatství země a my jako vláda budeme tvrdě reagovat na jakýkoli pokus o destabilizaci,“ řekl venezuelský ministr vnitra Diosdada Cabello. Též potvrdil, že při operaci bylo zabaveno 400 pušek a pistolí, které měly být údajně použity k vyvolání násilí, uvedl web La Voz.

Zadržení dvou španělských občanů je nejnovějším vývojem diplomatické krize mezi oběma zeměmi od parlamentních voleb 28. července. Od té doby španělská vláda požaduje zveřejnění volebních protokolů, aby mohla nezávisle ověřit, kdo ve volbách zvítězil.

Venezuelský ministr vnitra Cabello také uvedl, že za spiknutím stojí americké a španělské zpravodajské služby, přičemž zvláště zmínil amerického námořníka Josepha Castañedu Gómeze jako jednoho z obviněných. USA tato obvinění kategoricky odmítly, přičemž ministerstvo zahraničí USA potvrdilo zadržení jednoho amerického vojenského důstojníka a uvedlo, že sleduje situaci i u dalších zatčených Američanů.

Zdroj ze španělského ministerstva zahraničí agentuře Reuters sdělil, že Španělsko žádá Venezuelu o další informace. „Španělské velvyslanectví zaslalo venezuelské vládě verbální nótu, v níž žádá o přístup k zadrženým občanům, aby si ověřilo jejich totožnost a státní příslušnost a aby vědělo, z čeho přesně jsou obviněni,“ uvedl zdroj. Podle CNN Venezuela viní z účasti na akci bývalého příslušníka speciální jednotky Seals, Spojené státy odmítají, že by do věci byly jakkoliv zapojeny.

Venezuela v minulosti opakovaně obviňovala USA z podpory spiknutí proti Madurově vládě, což Washington popírá. Diplomatické vztahy mezi USA a Venezuelou byly přerušeny v roce 2019.

Ivan Pilip dnes dopoledne doplnil informaci o zatčeném českém občanovi. Má jím být Jan Darmovzal. 

 

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ve středu schválil španělský Kongres nelegislativní návrh uznávající Gonzáleze za legitimního prezidenta Venezuely. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesafec , 15.09.2024 11:22:20
Já si myslím, že Španělé ani nikdo jiný, by se do voleb v cizím státě neměl nijak vměšovat. Když to dělají Rusové, tak je to hybridní válka, když to dělají země EU nebo USA, tak je to šíření demokracie.

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Válka proti Čechům, jdeme na porážku.“ Projev plukovníka Václava Vaška, odvrženého Armádou ČR

8:03 „Válka proti Čechům, jdeme na porážku.“ Projev plukovníka Václava Vaška, odvrženého Armádou ČR

„V české kotlině už dlouho není potřebná reálná válka, aby nemalým počtem představitelů aktuálního v…