Český rozhlas čekají změny. Koncesionářské poplatky ale neovlivní, tvrdí generální ředitel

27.12.2012 21:27 | Zprávy

Už po Novém roce se projeví v programové skladbě Českého rozhlasu změny, které prosadil generální ředitel Peter Duhan. Jak prozradil v rozhovoru pro server deník.cz, usiluje zejména o to, aby o poslech regionálních stanic měli zájem i mladší lidé.

Český rozhlas čekají změny. Koncesionářské poplatky ale neovlivní, tvrdí generální ředitel
Foto: red
Popisek: Šéf Rozhlasu Peter Duhan a arcibiskup Dominik Duka

 

Změny v Českém rozhlase se pokusila prosadit i Barbora Tachecí, avšak nedočkaly se přílišného ohlasu ani u posluchačů, ani u samotných zaměstnanců. Duhan doufá, že ho podobný osud nepotká. „Její koncept se týkal jenom Radiožurnálu, žel bohu se ale objevila v rozhlase v nepravý čas a možná kolem sebe neměla ty pravé lidi,“ myslí si.

Od letošního léta se již podařilo pomocí změn ve vysílání Radiožurnálu získat polovinu posluchačů nazpátek. „Ukázalo se, že s hudbou se dá pracovat mnohem citlivěji ve vazbě na mluvené slovo. Pak tam ale nastoupilo i několik nových zkušených a vzdělaných editorů. Hlavně z elektronických médií, což se ukazuje jako dobrý tah,“ vysvětluje Duhan.

Nová stanice orientovaná na analytickou žurnalistiku

Posluchači se mohou těšit i na novou stanici mluveného slova s názvem Český rozhlas Plus, která začne vysílat od 1. března. „Bude se zabývat analytickou žurnalistikou, bude uvádět věci do souvislostí, komentovat, prostě dělat to, na co na Radiožurnálu při jeho důrazu na rychlost a na přinášení čerstvých zpráv není čas,“ nastínil generální ředitel.

Regionální stanice jsou podle průzkumů vyhledávané zejména staršími posluchači. To však plánuje Duhan změnit. „Někdy v roce 2014 chceme regionální stanice zasíťovat a vytvořit z nich národní okruh. Což neznamená, a už to vysvětluji nejmíň rok, že posluchači v regionech, zvyklí na svoje vysílání, o něj přijdou. K němu ale přibydou sdílené pořady, protože nemá smysl, aby si každé regionální studio zvlášť vyrábělo svoje magazíny, když si je mohou vyměňovat. A za třetí se počítá s tím, že regiony budou mít svůj centrální program. Ten ale nebude produkovat Praha, protože si ho budou skládat regiony,“ plánuje.

Koncesionářské poplatky se prý ale kvůli investicím do změny programu měnit nebudou. „Kdybych dneska přišel do sněmovny s tím, že chci zvýšit poplatky, tak mi poslanci řeknou, že jsem se zbláznil,“ podotýká. Naštěstí je podle něj Český rozhlas v dobré finanční kondici, čemuž vděčí i samotným posluchačům. „I za této hospodářsky složité situace je platební morálka prostě vynikající a já bych za to chtěl posluchačům moc a moc poděkovat,“ pronesl Duhan.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

22:30 „Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

Bývalý prezident Miloš Zeman na sobotní oslavě svých 80. narozenin uvedl, že je kvůli „neschopné vlá…