Chceš volit – dokaž, že jsi Američan. Demokratům v USA se to hrubě nelíbí

07.07.2024 9:20 | Zprávy

Ve Spojených státech nadále panuje politické dusno. Nejen kvůli přešlapům úřadujícího demokratického prezidenta Joea Bidena. Američtí demokraté se zlobí na republikány kvůli návrhu volebního zákona. Republikáni totiž chtějí přijmout zákon, podle něhož se každý občan, který bude chtít volit v blížících se volbách, musí prokázat americkým občanstvím. Tento požadavek se demokratům ani trochu nelíbí. Jen pro srovnání, v Česku vás také nepustí k volbám bez předložení platného voličského průkazu.

Chceš volit – dokaž, že jsi Američan. Demokratům v USA se to hrubě nelíbí
Foto: archív autora
Popisek: Vír vlajky USA

Spojené státy na počátku listopadu čekají nejen volby prezidentské, ale také volby do Kongresu. V horní komoře Kongresu, v Senátu, mají dnes vládnoucí demokraté převahu jednoho hlasu – 51 ku 49. V Senátu se má letos obměnit třetina členů komory.

Šéfka demokratické menšiny ve Sněmovně reprezentantů Katherine Clark bije na poplach. Útočí na republikánský návrh zákona, o kterém se má hlasovat příští týden, a který by pro účast ve federálních volbách vyžadoval doklad o americkém občanství.

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson na sociální síti X zdůraznil, že trvá na tom, aby se každý volič prokázal dokladem o nabytí amerického občanství.

„Zákon SAVE ochrání naše volby tím, že zajistí, aby ve federálních volbách hlasovali pouze američtí občané. Vyžaduje, aby se státní volební úředníci před poskytnutím registračních formulářů voličů zeptali na občanství. Vyžaduje, aby jednotlivec předložil doklad o občanství, aby se mohl zaregistrovat k hlasování ve federálních volbách. Umožňuje státním úředníkům přijímat širokou škálu dokumentů, které usnadní OBČANŮM registraci k volbám ve federálních volbách. Poskytuje státům přístup k databázím federálních agentur, aby mohly odstranit osoby, které nejsou občany, ze seznamů voličů a potvrdit občanství jednotlivcům, kteří nemají doklad o občanství. Nařizuje Ministerstvu vnitřní bezpečnosti (DHS), aby rozhodlo, zda má vést řízení o odstranění ze seznamu, pokud byl identifikován někdo, kdo není občanem a přesto se zaregistroval k volbám ve federálních volbách. Vyžaduje, aby DHS informovalo hlavního volebního úředníka státu vždy, když byl jednotlivec naturalizován, aby bylo zajištěno, že naši nejnovější občané budou moci uplatnit své právo volit,“ napsal Johnson na sociální síti X.

Mike Johnson promlouvá

 

Mike Johnson promlouvá

O velké nespokojenosti mezi demokraty s tímto republikánským návrhem informoval server Axios.

Nabytí občanství by podle republikánských představ měl každý občan prokázat předložením pasu či jiného platného dokladu s fotografií. Ten, kdo se neprokáže jako americký občan, nesmí být zapsán na seznam voličů. A pokud už tam zapsán je, má být podle zákona vyškrtnut. A pokud by náhodou volební úředníci nepožadovali doklad o získání amerického občanství, sami by tím riskovali právní postih.

Demokraté tvrdí, že návrh zákona vytvoří „extrémní zátěž pro bezpočet Američanů“ a přinese „další zastrašení volebních úředníků a přetížení schopností států zapsat nové voliče“.

Republikán Chip Roy naproti tomu tvrdí, že Save ACT (Safeguard American Voter Eligibility) není ničím jiným, než snahou ochránit americké volby. Chip Roy je přesvědčen, že od nástupu prezidenta Bidena do USA nelegálně proudily miliony ilegálních cizinců a mnozí dostali příležitost zaregistrovat se k volbám ve federálních volbách. Zákon Save by z pohledu republikánů zmařil snahy demokratů upevnit vládu jedné strany podporou a posílením současného zákona, který umožňuje volit ve federálních volbách pouze občanům USA.

„Bezpečné volby jsou klíčovým základním kamenem každé reprezentativní vlády; bez nich nebudeme mít zemi. Radikální progresivní demokraté to vědí a používají politiku otevřených hranic a zároveň útočí na zákony týkající se integrity voleb, aby zásadně předělali Ameriku. Proto jsem hrdý na to, že mohu s předsedou Johnsonem a mými republikánskými kolegy zavést zákon SAVE spolu s neocenitelnou podporou občanů a organizací, které uznávají, že musíme ukončit model, ve kterém v našich volbách nevolí občané USA,“ uvedl k zákonu Chip Roy.

„Jak se blíží volby v roce 2024, americký lid musí mít absolutní jistotu v integritě našeho volebního systému. Tento zákon by posílil federální volby tím, že by zajistil, že v amerických volbách budou volit pouze američtí občané. Jsem vděčný kongresmanovi Royovi za jeho důležité vedení v této kritické otázce a za zavedení této legislativy ve Sněmovně,“ poznamenal předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson.

„V době, kdy je důvěra v hlasování důležitější než kdy jindy, musíme zastavit zahraniční vměšování do voleb a přijmout zákon SAVE. Volit je svaté právo i odpovědnost amerického občanství a umožnit lidem z jiných zemí přístup k našim volbám je vážnou ranou pro naši bezpečnost a samosprávu. Jsem hrdý, že mohu stát po boku Chipa Roye, abychom zachránili náš demokratický proces a zastupitelskou vládu,“ doplnil v rámci obhajoby tohoto zákona senátor Mike Lee.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Spokojenost???

Dobrý den, pane vícepremiére, chci se zeptat: 1) Zda jste spokojen s dosavadním působení ve vládě? 2) v mainstreamovych médiích (nebudu jmenovat) vyšel článek, že zakládající člen pirátské strany opouští Vaší stranu, převážně z důvodu, že Vám jde pouze o omlouvám se za tento náš "vesnický" výraz o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Právě z v čánku uvedenéhých skutečností, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka 59 , 07.07.2024 9:42:06
Lze poslední volby, ve kterých "zvítězil" Biden za podvodné.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Bartošova revoluce ve stavebním řízení kolabuje. Vláda to neřeší, možná prý v září

8:12 Bartošova revoluce ve stavebním řízení kolabuje. Vláda to neřeší, možná prý v září

Ministr pro místní rozvoj a místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš čelí kritice kvůli prob…