Chodila za mnou FBI, tlačili na mě. Majitel Telegramu, vězněný ve Francii, promluvil

26.08.2024 14:32 | Zprávy

Svět obletěla zpráva, že byl zatčen miliardář Pavel Durov. A to nikoliv v Rusku, odkud před deseti lety odešel, ale ve Francii. Durov byl podle Guardianu zatčen za to, že jeho platforma Telegram nedostatečně postupuje proti kriminálnímu obsahu. Vyšetřovatel se prý vyjádřil, že „beztrestnost Telegramu končí“. V této souvislosti jsou obzvlášť zajímavé výroky Pavla Durova z interview s moderátorem Tuckerem Carlsonem. Například jak se o něho zajímala FBI nebo jak mu chtěli přes jeho lidi instalovat do aplikace zadní vrátka.

Chodila za mnou FBI, tlačili na mě. Majitel Telegramu, vězněný ve Francii, promluvil
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Miliardář Pavel Durov, zakladatel Telegramu v interview s Tuckerem Carlsonem

Včera byl podle agentury Reuters ve Francii zatčen miliardář ruského původu Pavel Durov. Informaci zveřejnila francouzská média, Reuters ji má potvrzenou z policejních zdrojů. Dle britského Guardianu byl Durov zatčen na základě francouzského zatykače, protože prý nedostatečně brání tomu, aby jeho platformu používali zločinci.

Státní zástupce jeho zadržení pro výslech údajně prodloužil, podle Guardianu může trvat až 96 hodin (4 dny), pak buď musí soud dotyčného obžalovat, přičemž mu může udělit další vazbu, nebo ho pustit. Jeden z vyšetřovatelů podle Guardianu uvedl, že „končí beztrestnost Telegramu“, a byl zároveň překvapen, že Durov do Francie letěl, když prý věděl, že je na něho vydán zatykač. Telegram už vydal prohlášení, že spolupracuje podle legislativy Evropské unie, tj. DSA.

Zatčení Durova vyvolalo nesouhlasné reakce na sociálních sítích. Americký moderátor Tucker Carlson poznamenal, že Durova nakonec nezavřel Putin, ale západní země, spojenec Bidena, člen NATO. „Pavel Durov dnes sedí ve francouzském vězení a je živoucím varováním pro všechny majitele platforem, kteří odmítají cenzurovat pravdu na příkaz vlád a zpravodajských služeb. Na dříve svobodný svět se rychle snáší temnota,“ řekl.

Ředitel videoplatformy Rumble, která je také využívána těmi, kteří YouTube považují za příliš cenzorský, pak na sociální síti X uvedl, že již „bezpečně opustil Evropu“. A miliardáři Elonu Muskovi, který provozuje síť X, pak řada lidí radí, aby do Evropy necestoval.

Carlson ale také zmínil nedávné interview s miliardářem, ve kterém Durov popsal své začátky se sítí VKontakte, ale také, jak když se snažil Telegram založit v USA, tak se o něho začaly zajímat státní složky, na návštěvu k němu přišli agenti FBI, a jak nakonec založil Telegram v Dubaji právě proto, že je neutrální.

Durov zmínil, jak jeho předchozí sociální síť VKontakte byla používána ruskou opozicí pro svolávání protestů proti vládě Vladimira Putina. A jak byl žádán, aby rušil účty spojené s opozicí. Ale to odmítl udělat. Dodal, že nešlo o přiklonění se k nějakému politickému názoru, ale o obranu svobody projevu a shromažďování. „To u vlády moc neprošlo, neměli z toho radost, bych řekl,“ konstatoval. Pár let na to, v roce 2013, došlo ke stejné situaci při protestech na Majdanu. Tehdy si také ruská vláda řekla o data o organizátorech protestů. Tehdy také odpověděli, že nebudou zrazovat své ukrajinské uživatele. Následně pak čelil volbě. Buď poslechne vládu, nebo prodá svůj podíl ve společnosti a opustí zemi. Vybral si to druhé. Uvedl, že jeho snem není bohatství, ale svoboda. S tím, že svými aplikacemi tuto svobodu poskytuje i ostatním.

Nápad vytvořit šifrovanou platformu ho napadl, když se mu do bytu v Rusku snažili dostat ozbrojení policisté. Tehdy si uvědomil, že nejsou žádné bezpečné formy komunikace, protože se chtěl domluvit s bratrem. Zkusil svou společnost založit hned v několika zemích, v Německu, ve Velké Británii, Singapuru i v USA. Ale úřední překážky byly prý na všech těchto místech moc velké. V San Francisku se mu zase přihodilo, že na něho někdo jen tak zaútočil na ulici.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když se ptali jednoho z vynálezců televize, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 26.08.2024 16:49:36
Phila Farswortha na to, co si nejvíc cení na televizním přístroji tak řekl, že si nejvíc cení "vypínače". Že doufal, že přenos bude šířit do rodin vzdělání a poučení a ve skutečnosti je tam samá politika, bojové scény a krev. Od té doby se nezměnilo nic. Od vysílání, které si dnes u nás přisvojili pracovníci televize, přes tlaky na platformy, až po digitalizaci každého pšouku, která nám vůbec v občanském životě nepomáhá, obtěžuje a sleduje každý náš krok. Zatnou Durovovi tipec, jako každému, kdo ještě věří ve "svobodné sdílení informací". To by tak hrálo. Foltýn by ho určitě nazval ztraceným, přes příkop přehoditelným bravem s pedofilními sklony a bylo by. Liberální demokracii si nějakými svobodomyslnými platformami rozvracet nedáme!

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Stát může být silný, jen když je bohatý.“ O budoucnosti pravice s Turkem, Zahradilem i Čunkem

15:38 „Stát může být silný, jen když je bohatý.“ O budoucnosti pravice s Turkem, Zahradilem i Čunkem

Prvním krokem nové vlády po volbách v příštím roce musí být zrušení Foltýnova útvaru strategické kom…