Chudí zadotují bohaté. Vážně o elektromobilech

07.11.2021 18:54

„Elektromobily by mohly být dobrým nástrojem, kdyby nešlo o jednostranné řešení s plánem přejít stoprocentně na elektromobilitu,“ poznamenal v Pro a proti Českého rozhlasu Jan Macek z Centra vozidel udržitelné mobility Fakulty strojní ČVUT. Společně s ním diskutoval také Radek Špicar ze Svazu průmyslu a dopravy.

Chudí zadotují bohaté. Vážně o elektromobilech
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předávání elektomobilů městské policii Zlín

Podle Radka Špicara ze Svazu průmyslu a dopravy bude mít elektromobilita svoje místo, ale jsou tady i jiné alternativy. „Jako je vodík, syntetická paliva a tak dále,“ uvedl Špicar. Expert z ČVUT Macek potvrzuje, že někde je elektromobilita přínosná, kdy se například hodí ve městech pro osobní auta, městskou hromadnou dopravu a dovážkové služby. Co se týče osobní dopravy, je podle jeho slov otázka, kdo si může dovolit takové auto koupit. Špicar v té souvislosti dodává, že ceny půjdou dolů.

Špicar poté také hovořil o tom, že výroba elektromobilů je špinavější než u klasických vozů, což se však po několika letech užívání stírá. Macek v té souvislosti upozornil na to, že svět odebírá baterie z Číny, která neplánuje bezuhlíkovou ekonomiku a staví další uhelné elektrárny. 

Macek se závěrem vyjádřil i ke Green Dealu. „Chudí platí na bohaté. Chudí nebudou využívat tolik těchto výdobytků, zatímco bohatí ano, ale z daní všech se sbírají prostředky na tyto dotace,“ zakončil Macek, že jde o velký sociální problém.

V souvislosti s Green Dealem Špicar hovořil o tom, že pro Česko je klíčové, aby jádro bylo uznáno jako čistý zdroj. Zároveň uznal, že elektromobily mohou skutečně přispět k tomu, že budeme snižovat emise CO2. „Zcela jistě už teď jejich používáním chráníme zdraví lidí ve městech,“ dodal. 

A poukázal i na nedostatečnou infrastrukturu, kdy podle něj je nyní na energetickýh firmách, které by to měly chápat jako příležitost k expanzi. „Je to téma i pro majitele čerpacích stanic a stát,“ uzavřel. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …