Chyba jenom ve dvanácti okrscích ze sta. Ale co ten zbytek? Šojdrová může zapomenout na Brusel. Advokát má otázku

10.07.2024 17:08 | Monitoring

Bývalá europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) se ani po přepočtu preferenčních hlasů nedostala do Evropského parlamentu. „Informace, které prezentoval NSS, respektuji a beru dané výsledky jako definitivní,“ uvedla Šojdrová. Advokát Karol Hrádela upozorňuje, že v případě schválení vládou navrhované korespondenční volby by se takových sporných momentů mohlo v budoucnu objevit nepočítaně.

Chyba jenom ve dvanácti okrscích ze sta. Ale co ten zbytek? Šojdrová může zapomenout na Brusel. Advokát má otázku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Šojdrová

Volební senát Nejvyššího správního soudu zamítl návrh bývalé europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL), která tvrdila, že přišla až o několik tisíc přednostních hlasů, díky nimž by se dostala do europarlamentu. Její hlasy prý měl omylem dostat Ondřej Kolář z TOP 09. Podle soudu se ale zásadní chyby ve sčítání hlasů neprokázaly a šlo jen o výjimečné „chyby způsobené lidskou nepozorností“.

Šojdrová na síti X napsala, že rozhodnutí respektuje. „Nejvyšší správní soud výsledky voleb přepočítal a jsem ráda, že NSS tímto přepočtem i následným verdiktem potvrdil nejenom objektivitu voleb, ale i přepočty preferenčních hlasů, které voliči jednotlivým kandidátům stran na společné kandidátce SPOLU do voleb do Evropského parlamentu přidělili. Informace, které prezentoval NSS, respektuji a beru dané výsledky jako definitivní. Ve své práci ale nekončím, i nadále se budu věnovat tématům, kterým jsem se věnovala v EP,“ uvedla bývalá europoslankyně.

Advokát Karol Hrádela si ale všímá, že NSS návrhu Šojdrové nevyhověl, protože se její hypotéza o záměně přednostních hlasů prokázala pouze v menšině zkoumaných okrsků. „Z celkem 100 vyžádaných a přezkoumaných volebních dokumentací zjistil soud pochybení pouze v malé části z nich. Ve dvanácti okrscích volební komise nesprávně započítaly přednostní hlasy, které voliči ve skutečnosti udělili navrhovatelce, jinému z kandidátů. Ve většině případů (88 okrsků) však již navrhovatelčina hypotéza nebyla prokázána – v 73 okrscích soud nezjistil při sčítání žádné pochybení a v patnácti se jednalo o směsici různých chyb v rozsahu jednotek přednostních hlasů, a to jak ve prospěch, tak v neprospěch navrhovatelky (konkrétněji viz body 33 až 35 usnesení). Z pohledu přednostních hlasů volební soud zjistil, že Michaela Šojdrová získala o 192 přednostních hlasů navíc oproti vyhlášeným výsledkům,“ uvedl soud ve svém rozhodnutí.

Podle Hrádely je ale zkoumaný vzorek poměrně malý, a pokud by se statisticky stejná chybovost objevila v dalších okrscích, mohl by být výsledek voleb jiný. „Takže soud přezkoumal 100 vyžádaných volebních okrsků z celkového počtu 14 714 volebních okrsků podle webu Českého statistického úřadu. Přestože v 88 % případů nebyla zjištěná pochybení, statisticky platí, že na jeden zkoumaný okrsek byla ošizena v průměru o 1,92 hlasu. Kolik hlasů případně jí nebylo připočteno ve zbývajících 14 614 okrscích, je otázkou. Dalo by to dohromady chybějících 424 hlasů, aby dosáhla 616 preferenčních hlasů?“ ptá se Hrádela.

Podle něj by tak měl být v ČR zaveden systém pro kontrolní přepočet hlasů. „Komu slouží, že v ČR není zaveden systém pro důsledný kontrolní přepočet odevzdaných voličských hlasů, jak navrhoval i Nejvyšší správní soud?“ uvažuje advokát.

Zároveň blahopřeje Kolářovi, že jeho europoslanecký mandát platí, a ironicky komentuje vládní snahu o prosazení korespondenční volby, která by podle něj situaci ještě více znepřehlednila. „Upřímné blahopřání panu Kolářovi k tomu, že jej soud ponechal jako zvoleného poslance Evropského parlamentu. Kauza jeho zvolení nás utvrzuje o potřebě obtížně kontrolovatelné korupční korespondenční volby pro zajištění stability. Jinak by dezinformátoři mohli tvrdit, že v případě pochybností se má snad něco více kontrolovat. Dopustit i v dalších volbách možnost zjištění podobných pochybení, jaké musel soud konstatovat u prezidentských voleb, je přece nežádoucí,“ tvrdí Hrádela sarkasticky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak krásně se lízala Bruselská smetana a najednou prdlajs., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHalifax , 10.07.2024 18:33:56
Teď to bude chtít vymyslet nějaký nový úřad.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…