Čína má problém. „To je skoro neufinancovatelné.“ Kmoníček překvapil. To se jinde neslyší

01.09.2024 12:55 | Monitoring

Indie jako světová velmoc. Čína díky politice jednoho dítěte padá, stejně tak jako Jižní Korea, která je v úbytku obyvatelstva, za radosti severního souseda, první na světě v negativním slova smyslu. Asijská mentalita nechápe tu evropskou a americkou a naopak. Indický miliardář nestojí o popularitu, natož charitu. I ti nejposlednější indičtí bezzemci a bezdomovci musí bez milosti a slitování platit. Velvyslanec ve Vietnamu Hynek Kmoníček přednesl několik zajímavých informací, které v mainstreamových médiích jen tak nenajdete.

Čína má problém. „To je skoro neufinancovatelné.“ Kmoníček překvapil. To se jinde neslyší
Foto: Vít Hassan
Popisek: Hynek Kmoníček na besedě: Dnešní Ukrajina jak ji neznáte. 29. 11. Novotného lávka, Praha

„Podle evropské teorie se bude vyvíjet Čína, stejně jako třeba Indie tak, že tím, jak bude bohatnout, půjde podle naší teorie nahoru střední třída. Ta bude mít hodnoty střední třídy, bude tedy směřovat k ochraně individua a k naší silné demokracie. S hrůzou zjišťujeme, že to tak vůbec není. Klasickým případem je další rostoucí asijská ekonomika, indická,“ konstatoval na úvod Kmoníček a ukázal, jak se hluboce, coby Evropané, mýlíme.

Slabost, kde byste nečekali

„Existuje na to krásná indická studie indických diplomatů pod názvem Velká střední třída Indie, která dokazuje, že všechny hodnoty, které my máme jako typické pro střední třídu, Indové nemají. Například když tady zbohatnete, společnost od vás očekává nějaké dobrodiní, charitu. Třeba alespoň podporujete místní fotbalový celek. Když se podíváte na dnešní Indii, nenajdete takřka nikoho, kdo by to dělal, protože tamní společnost od vás očekává, že když budete alespoň středně bohatý, dokážete, že na to máte právo a že nejste tak hloupý, abyste to někomu dával a sdílel. Prostě, jakákoliv charita je tam ukázka slabosti,“ uvedl Kmoníček.

Čína podle velvyslance funguje velmi podobně, i když je to konfuciánský komunismus, a Vietnam také, ale v Indii zjistíte úplně něco jiného. „Já jsem to viděl často na návštěvách našich podnikatelů. Přišli sem a ten velký český podnikatel tady u nás porazil své dva tři konkurenty a ovládl desetimiliónový trh. A měl pocit, že v té Indii bude jednat s někým, kdo přeskočil své dva až tři konkurenty a ovládl trh. Jenomže v Indii, pokud chcete být úspěšným podnikatelem, tak jeden nezávislý provokativní sociolog spočítal, že chcete-li mít alespoň dvacetimiliónovou dolarovou indickou společnost, v podstatě to znamená, že vaši lidi nebo vy vlastníma rukama musíte zabít tak alespoň sto lidí. Konkurence je tam tak příšerná, že tlak je takový, že jsem nezažil společnost, která by vůči svým vlastním členům zcela programově byla tak tvrdá, jak to žádný Evropan nedokáže. Měl jsem na to pravidlo, že v Indii neexistuje Ind tak chudý, aby na něm nemohl parazitovat jiný Ind,“ uvedl Kmoníček.

„Například před naší rezidencí nám bydlela rodina bezdomovců, kteří tam spali na chodníku s dětmi. Jednou ráno jsem odlétal do Německa a vycházím z rezidence a vidím, že takoví dva drzouni v kožených bundičkách kopou do dětí a vyhánějí je z chodníku. Podivil jsem se a oni na to, že tady jsou ty nejlepší odpadky v Dillí. Přece si prý nemyslíme, že tady tihle lidé žijí a bydlí zadarmo. Za to se platí dvě rupie a oni to dnes nezaplatili.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Trošku pana diplomata poopravim, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 01.09.2024 15:43:12
Na konci roku 2013 byla politika jednoho dítěte v Číně uvolněna a dvě děti si mohou pořídit také páry, kde je alespoň jeden rodič jedináčkem. V říjnu 2015 přijal ústřední výbor Komunistické strany Číny rozhodnutí, které povoluje mít v rodinách děti dvě. V roce 2021 došlo k dalšímu uvolnění, povoleny byly tři děti. Státy EU, kdyby nenavysovaly nárůst počtu obyvatelstva, kde by s těmi počty byly. Já jen nerozumím tomu, proč naši politici musí neustále řešit jiné země, když ty samé problémy neli větší máme sami!! Porodnost v Česku je na rekordně nízkých hodnotách. Jak ukazují data z velkých nemocnic, vloni přišlo na svět tak málo dětí, že půjde o jeden z vůbec nejslabších populačních ročníků. Oproti předloňskému roku počty novorozenců klesly zhruba o devět procent. Navíc se podobným tempem snížily už druhý rok v řadě. Proč asi? Jaké podmínky jsou pro mladé? To máte řešit!!!!!!

|  5 |  0

Další články z rubriky

Místo munice dejte peníze na povodně. Ševčík udeřil na Fialovu vládu

22:03 Místo munice dejte peníze na povodně. Ševčík udeřil na Fialovu vládu

Největší povodňové škody nemusely nastat, mohla tomu pomoci výstavba přehrady, které však zabránila …