Do kontrol na hranicích se začnou zapojovat vojáci, nástup měli brzy ráno

10.10.2022 6:30

Do kontrol na státní hranici mezi Českem a Slovenskem se od neděle zapojili vojáci. Armáda vyčlenila 320 vojáků z jednotek pozemních sil a aktivních záloh ve čtyřech rotacích po 80 členech.

Do kontrol na hranicích se začnou zapojovat vojáci, nástup měli brzy ráno
Foto: Martin Koller
Popisek: Aktivní zálohy

Část vojáků měla v neděli brzy ráno v Břeclavi nástup a instruktáž, na ostraze hranic se budou podílet ve smíšených hlídkách. Záložníci jsou při podobné akci nasazeni poprvé.

Podle zpravodaje ČTK byli v neděli ráno vojáci například na lávce přes řeku Moravu mezi Mikulčicemi na Hodonínsku a Kopčany na Slovensku. Armáda na Twitteru zveřejnila snímky z kontrol na přechodu na dálnici D2. Vojáci by měli působit v Jihomoravském, Zlínském i Moravskoslezském kraji, včetně zelené hranice.

Do Moravskoslezského kraje bylo podle policejní mluvčí Pavly Jirouškové na kontrolu hranice přiděleno 36 vojáků. Ve dvanáctihodinové směně tak hranice v regionu vždy střeží zhruba stovka lidí, z nichž je 18 vojáků a zbytek jsou policisté a příslušníci celní správy. Do kontrol se zapojují policisté z celého regionu, které posílili také kolegové z Olomouce a Hradce Králové. „Vojáci už se aktivně zapojili do kontrol na hranici, většinou hlídají zelenou hranici," sdělila ČTK Jiroušková.

Smíšené hlídky policie a vojáků začaly od neděle působit také ve Zlínském kraji, řekla ČTK policejní mluvčí Barbora Balášová. Informace o počtu nasazených vojáků v kraji však neměla. Policisté od sobotních 07:00 do nedělních 07:00 zachytili 39 běženců, z toho třem odepřeli vstup na území České republiky. Zachyceni byli například ve Velkých Karlovicích, ve Starém Hrozenkově a v Nedašově Lhotě.

Kvůli člověku podezřelému z převaděčství v neděli policisté museli na státních hranicích u Bechova na Vsetínsku použít varovné výstřely, ani to však podezřelého nezastavilo a utekl do lesa. „Nyní po osobě společně s kolegy ze Slovenska pátráme," dodala Balášová.

O dočasném obnovení kontrol rozhodla vláda kvůli rostoucí migraci hlavně syrských uprchlíků. Kontroly začaly ve čtvrtek 29. září. Původně měly trvat do soboty, tento týden ale vláda schválila jejich prodloužení o dalších dvacet dní, tedy do 28. října.

„V případě potřeby plní armáda úkoly Policie ČR. Naši připravenost k ochraně vnitřních hranic se Slovenskem jsme prověřili během dvoudenního cvičení Morava, které se uskutečnilo koncem srpna," uvedl v tiskové zprávě náčelník štábu Velitelství pro operace Václav Vlček.

Podle dostupných údajů policisté od počátku kontrol prověřili více než 250.000 lidí, odhalili přes 1900 migrantů a zajistili zhruba pět desítek převaděčů. Zadržení převaděči jsou podle informací policejního prezidenta Martina Vondráška v největším počtu z Ukrajiny, dále z Česka, Sýrie, Moldavska a Gruzie.

Jihomoravská policie zveřejnila ve čtvrtek souhrnné informace za první týden kontrol v kraji. „Na dálnici, železnici, silničních přechodech či zelené hranici jsme v rámci Jihomoravského kraje během této doby zajistili 996 nelegálních migrantů většinou ze Sýrie," uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb. Z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice se do čtvrtka zodpovídalo 33 zadržených převaděčů.

Dosud nejdramatičtější moment od zavedení kontrol se na jižní Moravě odehrál 1. října. Převaděč s dodávkou, v níž převážel 29 utečenců ze Sýrie, havaroval na kraji Břeclavi poté, co se od hraničního přechodu snažil ujet policejní hlídce. Dodávka narazila do zaparkovaných aut a do domu, zranilo se 21 lidí, mezi nimi i děti.

Moravskoslezští policisté od počátku dočasného obnovení kontrol na hranicích podle policejní mluvčí zkontrolovali zhruba 96.000 lidí. Zajistili 121 migrantů, nejčastěji ze Sýrie, a jednoho převaděče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…