Drahá Evropa. Třikrát víc za emisní povolenky než v USA

11.09.2024 12:11 | Monitoring

V roce 2023 byly ceny emisních povolenek v Evropské unii výrazně vyšší než v USA, Jižní Koreji a Číně. Vysoké ceny emisních povolenek v EU přispívají k vyšším nákladům na energie. Tento rozdíl v nákladech může představovat značnou konkurenční nevýhodu pro evropský průmysl na globálním trhu.

Drahá Evropa. Třikrát víc za emisní povolenky než v USA
Foto: Repro Youtube
Popisek: Premiér Petr Fiala a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Z dat S&P Global Commodity Insights, jedné z nejvýznamnějších agentur pro podávání zpráv o cenách trhu s ropou, vyplývá, že ceny emisních povolenek se výrazně liší mezi jednotlivými regiony. V roce 2023 byla cena povolenek v Evropské unii výrazně vyšší než ve Spojených státech, Jižní Koreji a Číně.

Evropa čelí výrazně vyšším nákladům na emise CO2. Evropská unie má nejvyšší ceny emisních povolenek, které se pohybují mezi 80 a 100 USD za tunu CO2. Ceny byly v průběhu roku poměrně volatilní.

Cena emisních povolenek v Kalifornii se pohybovala stabilně kolem 30–40 USD/mtCO2e. V Jižní Koreji byly kolem 20 USD/mtCO2e, s mírným poklesem v polovině roku a pozvolným nárůstem ke konci roku.

Nejnižší cena emisních povolenek, pohybující se kolem 5 USD/mtCO2e, zůstává stabilní po celý rok. Z tohoto srovnání je zřejmé, že náklady na emise v EU jsou výrazně vyšší než v USA, Jižní Koreji a Číně, což může mít dopad na konkurenceschopnost evropských podniků.

Vyšší ceny emisních povolenek v EU přispívají k vyšším celkovým nákladům na energie, které jsou v EU rovněž výrazně vyšší než v USA a Číně. Konkrétně, ceny elektřiny a plynu v EU jsou mnohem vyšší než v Číně a USA, což může představovat konkurenční nevýhodu pro evropský průmysl.

V roce 2023 byly průmyslové ceny elektřiny a plynu v EU vyšší než v USA a Číně. Ceny elektřiny v EU byly o 158 % vyšší než v Číně a USA měly nejnižší a nejstabilnější ceny. Ceny plynu v EU byly o 345 % vyšší než v Číně, přičemž USA měly opět nižší a stabilnější ceny.

Vysoké ceny emisních povolenek v EU přispívají k těmto vyšším nákladům. Energetické společnosti v EU musejí nakupovat povolenky za vyšší ceny, pokud používají fosilní paliva, což zvyšuje ceny elektřiny a plynu. Naopak v USA a Číně, kde jsou ceny emisních povolenek nižší nebo stabilní, jsou i ceny energií pro průmysl nižší. Tímto způsobem se vyšší ceny emisních povolenek promítají do vyšších nákladů na výrobu energie, zejména v zemích s přísnějšími emisními pravidly, jako je EU.

Emisní povolenky jsou nástroje používané v systému obchodování s emisemi k regulaci emisí skleníkových plynů. Každá povolenka umožňuje emitentovi vypustit určité množství CO2 nebo jiného skleníkového plynu. Cílem emisních povolenek je motivovat ke snižování emisí tím, že přirozeně vytvoří trh s emisemi a cenou, která odráží náklady na znečištění.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vykašlete se na hlasování a přijďte, řekli Konečné v ČT. Ta nestíhá debatu lídrů a říká k tomu své

15:59 Vykašlete se na hlasování a přijďte, řekli Konečné v ČT. Ta nestíhá debatu lídrů a říká k tomu své

ČT pořádá debatu lídrů politických stran, ale nastavila takové podmínky, že někteří lídři se jí nesm…