Drahé televizní poplatky? Udělám cokoliv, abych jim zamezil, slibuje Babiš

27.06.2024 17:10 | Zprávy

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš odmítá zvyšování koncesionářských poplatků a při schvalování zákona hodlá „krvácet na barikádě“, aby schválení zamezil. Babiš prý klidně překoná rekord v délce řečnění, jen aby se novela neschválila. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) tvrdí, že zvýšení poplatků je nezbytné, protože současné financování, které se dekádu neměnilo, už je neúnosné.

Drahé televizní poplatky? Udělám cokoliv, abych jim zamezil, slibuje Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Babiš dnes v Poslanecké sněmovně hřímal, že ministr kultury Baxa porušuje své sliby. „Ministr kultury slíbil, že se tyto poplatky nebudou navyšovat. Koalice na to samozřejmě spěchá, bude se to snažit schválit na poslanecké schůzi na začátku července,“ uvedl Babiš.

Zopakoval také svůj výklad novely, že koncesionářské poplatky budou nově platit všichni majitelé mobilních telefonů, takže v podstatě každý český občan. „Snaží se také zabetonovat všemi prostředky poměry ve veřejnoprávních médiích,“ prohlásil Babiš.

Přijetí zákona prý bude Babiš bránit do roztrhání těla. „Budu krvácet na této barikádě a snažit se překonat rekord v délce příspěvků. Hnutí ANO udělá maximum, aby se tomu zabránilo,“ dodal s tím, že zvyšování rozpočtu pro Českou televizi a Český rozhlas odmítá.

S Babišem souhlasí nově zvolená europoslankyně Jarmila Pokorná Jermanová (ANO), která zpochybnila systém koncesionářských poplatků jako takový. „Pro nás je to nepřijatelná změna. Je nezbytné si přiznat, že systém těchto poplatků je přežitý,“ uvedla s tím, že novela znamená de facto zavedení nové daně.

Ministr kultury Baxa zopakoval své tvrzení, že zvýšení poplatků je po mnoha letech už nezbytností. „Veřejnoprávní média se dostala na hranu toho, kdy jsou schopna zajišťovat služby ve stávající podobě,“ uvedl pro CNN Prima NEWS a připomněl, že se jedná o změnu, která přišla po mnoha letech.

Veřejnoprávním médiím podle Baxy po schválení novely v zásadě rozpočty skokově nenarostou. „Skoro bych řekl, že jde o pouhé zalepování děr, které v rozpočtech jsou,“ prohlásil Baxa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Michal Kortyš byl položen dotaz

Nevymlouváte se jen?

Dobrý den, pane Kortyši. Tvrdíte, jak pracujete v terénu, a proto se tak málo účastníte schůzí senátu. Proč ale už odmítáte sdělit, co v tom terénu děláte? Není to jen výmluva? Protože jestli se senát schází jen tak málo, tak proč si ten jeden až dva dny v měsíci neuděláte na schůzi čas, když je to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když nebyl problém zprivatizovat i prodej strategické pitné vody , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 27.06.2024 19:18:36
tak by neměl být problém zprivatizovat uprděnou rozežranou ,neobjektivní a dnešní době už nepotřebnou ČT jelikož politická zpravodajství nabízí i soukromé televize . Skupina Prima má 12 celoplošných kanálů s pouhými 300 zaměstnanci je ke stažení zdarma a ještě vytváří slušné zisky. Mediální moloch na Krkavčích Horách provozuje jen 6 celoplošných kanálů a nestačí jim k tomu ani 8 miliard na provoz a platy pro 3000 zaměstnanců kteří si žijí jako prasata v žitě přisáti na mozoly bezbranných občanů kteří je musí povinně živit. Dvě stovky měsíčně se nezdá moc peněz ale za rok je to už pro mnohé občany slušná suma kterou raději použili na provoz svých domácnosti .

|  7 |  0

Další články z rubriky

Zeman o míru na Ukrajině: S touto vládou k němu Česko nepřispěje

22:00 Zeman o míru na Ukrajině: S touto vládou k němu Česko nepřispěje

Bývalý prezident Miloš Zeman komentoval události v tuzemské i zahraniční politice. Mezi nimi ostře s…